Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Pearle biedt oplossing voor 'computer ogen'

Datum nieuwsfeit: 24-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PEARLE

Pearle biedt oplossing voor 'computer ogen'

ONDERZOEK: OOGKLACHTEN 2E 'COMPUTERZIEKTE' VAN NEDERLAND

Pearle biedt met Dataview oplossing voor 'computer ogen' SOESTERBERG, 24 AUGUSTUS 2000. 28 PROCENT VAN COMPUTEREND NEDERLAND

HEEFT REGELMATIG LAST VAN OOGKLACHTEN ALS GEVOLG VAN HET BEELDSCHERM.

ZO BLIJKT UIT EEN VANDAAG, DOOR PEARLE, BEKEND GEMAAKT ONDERZOEK VAN

TRENDBOX. DAARMEE ZIJN OOGKLACHTEN, NA SPIER- EN GEWRICHTSKLACHTEN, DE

GROOTSTE 'COMPUTERZIEKTE' VAN NEDERLAND.

Klachten nemen sterk toe
Het door onderzoeksbureau Trendbox in juli uitgevoerde representatieve marktonderzoek toont verder aan dat 72 procent van de Nederlanders de beschikking heeft over een computer en dat 'vierkante ogen' (oogklachten als gevolg van computergebruik) toenemen. Tijdens een zelfde onderzoek in juni 1999 lag het percentage mensen met regelmatige klachten nog op 20 procent. Een significante stijging van 8 procent.

Dataview: unieke en simpele oplossing
'Met de introductie van Dataview biedt Pearle als enige een bril die oogklachten als gevolg van beeldschermgebruik aantoonbaar vermindert', aldus Marcel Norbart, algemeen directeur van Pearle Nederland. Bestaande beeldschermbrillen bieden slechts een oplossing voor een kwart van de kwalen. Het gaat dan om visus klachten (dubbel of onscherp zien). Dataview voorkomt ook vermoeide, geïrriteerde en/of pijnlijke ogen (oculaire klachten), goed voor 72 procent van de klachten.

Norbart: 'Het geheim schuilt hem in de toepassing van een speciaal ontwikkelde kleuring van de glazen een zeven-laags ontspiegeling, waardoor de ogen meer rust krijgen bij beeldschermwerk'. De Dataview-glazen zijn te combineren met elk gewenst montuur en met elke sterkte (ook vensterglas); en zijn dus eveneens een uitkomst voor niet-brildragers.

Verminderen oogbelasting leidt tot nek- en schouderklachten 'Er is een duidelijke relatie tussen de tijd die men achter het beeldscherm doorbrengt en de klachten', aldus Arbo-adviseur Dorien van Zundert-Cavelaars van ArboUnie, deskundige op het gebied van beeldschermwerk. 'Als men meer dan vijf uur per dag achter de computer zit, stijgen de klachten aanzienlijk'. Uit onderzoek van FNV Bondgenoten van begin dit jaar blijkt dat de helft van alle beeldschermwerkers meer dan zes uur per dag computert. Dat oogklachten invloed hebben op de productiviteit en efficiëntie ligt voor de hand. Van Zundert: 'Door de oogklachten wordt het vermoeidheidsgevoel versterkt. Het kan uiteindelijk zelfs leiden tot tijdelijk minder goed kunnen zien. Bovendien wordt, om de oogbelasting te verminderen, vaak een slechte werkhouding ingenomen die weer veel van de nek- en schouderklachten veroorzaakt.'

'Met voldoende rust verdwijnen de klachten doorgaans, maar het blijft natuurlijk vervelend. Wij adviseren altijd om eerst de bron aan te pakken, maar als dat niet kan (bijvoorbeeld bij lang werken met beeldscherm) of niet helpt, kunnen hulpmiddelen een goede oplossing vormen. Het is sowieso slim om advies van de Arbo-arts te vragen.'

Dataview wordt vergoed door werkgever (zie noot). Marcel Norbart, algemeen directeur van Pearle Nederland: 'Dataview is niet alleen een effectieve, maar ook een goedkope oplossing. Zowel voor werkgever als werknemer. Werkgevers gaan voor de prijs van één bril productiviteitsverlies en uitval tegen als gevolg van oogklachten en, indirect, van nek- en schouderklachten. Werknemers met oogklachten hebben, inzake het Arbobesluit en de daarbij horende beleidsregels omtrent beeldschermwerk, onder bepaalde voorwaarden recht op vergoeding van de bril door de werkgever.'

De normale prijzen van Dataview zijn vanaf 399 gulden. In de introductieperiode, die van 4 september tot en met 28 oktober loopt, zijn de brillen met 100 gulden korting (vanaf 299 gulden) verkrijgbaar bij de 185 Pearle vestigingen in Nederland.

Noot: mits voldoend aan de voorwaarden gesteld in het Arbobesluit en de daarbij horende beleidsregels omtrent beeldschermwerk.

24 aug 00 11:47

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie