Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reactie Verbond van Verzekeraars op nieuw belastingplan

Datum nieuwsfeit: 24-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Verbond van verzekeraars

Verbond reageert op voorstellen uitvoeringsaspecten IB 2001

Het Verbond heeft in een brief aan het ministerie van Financiën gereageerd op voorstellen van Financiën over uitvoeringsaspecten van het nieuwe belastingplan. Het Verbond wijst daarin met name op de grote administratieve lasten voor verzekeraars. Ook doet het Verbond voorstellen voor de uitvoering voor onder andere het gebruik van het sofi-nummer.

Het Verbond constateert dat er nog steeds onduidelijkheid bij verzekeraars bestaat over de administratieve consequenties van IB 2001, zoals ten opzichte van renseignering en waardering van kapitaalverzekeringen in box 3. Het ministerie heeft voorgesteld om een opslag op de afkoopwaarde te hanteren om de economische waarde van verzekeringen te bepalen. De afkoopwaarde van verzekeringen is wel degelijk gelijk aan de waarde in het economisch verkeer, aldus het Verbond in de brief. Het Verbond doet de suggestie om de afkoopwaarde af te leiden van de verzekerde kapitalen of de beleggingswaarde. Dit laatste kan door de verzekeringsnemer of de Belastingdienst worden uitgevoerd.

Sofi-nummer
De Belastingdienst wil dat verzekeraars zowel de geboortedatum als het sofi-nummer zullen moeten vragen van de verzekeringsnemer. Het Verbond wijst erop dat dit grote administratieve lasten met zich mee zal brengen. Invoering van het sofi-nummer is wel mogelijk, mits onder andere de verplichting om een legitimatiebewijs in de administratie te bewaren vervalt en het opvragen van de geboortedatum niet verplicht wordt gesteld. Daarnaast stelt het Verbond in de brief vragen over de opgave van gegevens over kapitaalverzekeringen van vóór 14 september 1999. Tot slot kondigt het Verbond aan een inventarisatie van vragen over verdere onduidelijkheden over het plan onder verzekeraars te houden om deze gemeenschappelijk aan het ministerie te overhandigen.

Hoewel de grote lijnen van het belastingplan IB 2001 al door het parlement zijn vastgelegd, moet het plan op onderdelen nog worden uitgewerkt. Verzekeraars hebben in de afgelopen maanden meerdere malen aangegeven dat het voor verzekeraars administratief waarschijnlijk niet mogelijk is om op 1 januari 2001 klaar te zijn als er geen duidelijkheid komt over bepaalde uitvoeringskwesties.

Bondig, 24 augustus 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie