Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Cultuur snuiven op 'Enjoy Japan' in Leiden

Datum nieuwsfeit: 25-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Vandaag in Stadsgehoorzaal:

Cultuur snuiven op 'Enjoy Japan'

Wie wil er niet eens uitzien als een originele Japanse geisha? Of de beroemde bloemsierkunst Ikebana leren, of de juiste techniek van authentieke vechtsporten? Vandaag kunnen liefhebbers van de Japanse cultuur hun hart ophalen in de Stadsgehoorzaal. Als onderdeel van de viering 400 jaar Japans-Nederlandse betrekkingen vindt daar vanmiddag en vanavond het culturele programma 'Enjoy Japan' plaats.

Onder het motto 'Kennismaken met elkaars culturen betekent geestelijke verrijking', worden bezoekers ingewijd in verschillende Japanse gebruiken. Het middagprogramma, dat van 12.00 tot 18.00 uur duurt, is gratis en bestaat uit een aantal workshops. De avond is gereserveerd voor demonstraties van het Japanse cultuurgoed. Kaarten hiervoor kosten 15 gulden, en zijn nog verkrijgbaar bij de VVV en aan de kassa's van de Stadsgehoorzaal.

Actief deelnemen
Vanmiddag ligt de nadruk niet zozeer op de leermeesters zelf, maar vooral op de actieve deelname van de bezoekers. Belangstellenden kunnen zelf aan de slag en zich een aantal Japanse vaardigheden eigen maken. Het opvoeren van een thee-ceremonie bijvoorbeeld, en het klaarmaken van de bijbehorende zoetwaren. De muzikale bezoeker kan terecht bij de Koto-spelers, en hun snaarinstrument en fluit zelf leren bespelen. En voor de flora-liefhebbers staat Japans bloemschikken -Ikebana- op het programma. De Japanners hebben met deze typische vaardigheid faam verworven over de hele wereld. Een zeer bekend attribuut uit het land van de rijzende zon is ook de kimono. Het aanbrengen van de gepaste make-up en haardracht is een kunst, die ook Nederlanders kunnen leren.

De dag wordt verzorgd door Japanners van een aantal culturele verenigingen in Japan. Ze leggen graag uit wat de achtergronden zijn van de verschillende activiteiten. En voor degenen die wat meer willen weten, is er volop gelegenheid voor het stellen van vragen. En dat kan, door de aanwezigheid van tolken, gewoon in het Nederlands.

Geisha's
's Avonds staan de demonstraties op het programma. In de grote zaal wordt afgetrapt met de kimono-modeshow. Eerst komen de geisha's en de traditionele klederdracht aan bod, later op de avond is het de beurt aan de moderne en futuristische varianten. Ook geeft de karate-do vereniging 'Leiden Shotokan' een demonstratie van haar kunnen.

Behalve de terugkerende Koto-uitvoeringen, staan ook andere muzikale optredens op het programma. De thee-ceremonie, die bezoekers in de workshop hebben kunnen oefenen, gaat gepaard met traditionele dans en bloemenpracht. De bloemen komen terug in de zogenaamde 'bloemensymphonie', een lust voor oog en oor. De avond wordt afgesloten met een Japanse 'stand-up comedian'. Diegenen die de Japanse taal niet machtig zijn hoeven niet te vrezen, want de voorstelling bestaat vooral uit mime. Tussen de bedrijven legt Kimiko Kawabata, mrs Japan in Leiden, één en ander uit in het Nederlands. De Japanners die de dag verzorgen, worden op hun beurt een dag later in de watten gelegd. De gasten kunnen zich zaterdag op de markt te goed doen aan traditionele Nederlandse hapjes. Net als elke marktbezoeker kunnen zij gaan genieten van onder andere haring, kaas en appels. Het smakelijke festijn heeft als motto: 'de Leidse proeverij, van west naar oost, van oost naar west'. Dat betekent ook dat aan oosterse lekkernijen is gedacht, zoals bijvoorbeeld kroepoek, maar ook olijven en feta. Deze worden uitgedeeld door Japanse geisha's, die voor een kleurrijk straatbeeld zullen zorgen. De opbrengst van 'Enjoy Japan' gaat overigens naar een goed doel: het diaconaal centrum De Bakkerij. Dit instituut zet zich sinds jaar en dag in voor dak- en thuislozen.

'400 jaar Japan-Nederland' in het najaar

De activiteiten rond het jubileum van de Japans - Nederlandse betrekkingen duurt nog het hele jaar. Een greep uit het aanbod van de komende tijd:
25 tot en met 27 augustus: wereldkampioenschap Shogi in het denksportcentrum aan de Robijnstraat 4 in Leiden het plaats. 31 augustus: openluchtvertoning van de filmklassieker 'Shogun' op de Beestenmarkt.
10 september: Ekiden Hardloopestafette door de Leidse binnenstad. 10 september tot en met 1 oktober: kunstwerken rond het thema 'Om de Japanse tuin', op de binnenplaats van 'Ars Aemula Naturae', Pieterskerkgracht 9a.
26 september: traditionele shamisen-muziek van de Japanse Hokujyo Naoko Group, Cultureel Centrum de X, Apothekersdijk 33. Het najaarsprogramma van Japan in Leiden is vanaf eind september verkrijgbaar, onder meer bij Leiden Promotie VVV.

Muziek van traditionele Japanse orkesten valt te beluisteren bij 'Enjoy Japan' in de Stadsgehoorzaal. Vanmiddag kunnen bezoekers nog zelf leren de snaarinstrumenten en fluiten te bespelen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie