Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voorstel bescherming euro tegen valsemunterij aangenomen

Datum nieuwsfeit: 25-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksvoorlichtingsdienst
Zoek soortgelijke berichten

RijksvoorlichtingsdienstMINISTERRAAD: Bescherming euro tegen valsemunterij

Ministerie van Justitie
Persbericht Ministerraad
25 augustus 2000

BESCHERMING EURO TEGEN VALSEMUNTERIJ

De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Korthals van Justitie om het Wetboek van Strafrecht te wijzigen met het oog op bescherming van de euro tegen valsemunterij. Dit voorstel brengt de Nederlandse strafwet in overeenstemming met een door de EU genomen kaderbesluit dat de lidstaten ertoe verplicht de euro via strafrechtelijke sancties te beschermen tegen valsemunterij.

Het EU-kaderbesluit leidt ertoe dat de Nederlandse strafwet op een gering aantal onderdelen aangepast moet worden. Het gaat daarbij om toevoeging van nog niet in de wet opgenomen gedragingen. Het betreft het ontvangen, zich verschaffen, vervoeren, doorvoeren en uitvoeren van nagemaakt of vals geld, alsmede het ontvangen en zich verschaffen van stoffen en voorwerpen die bestemd zijn voor de valsemunterij.

Met de reeks .vervoeren, invoeren, doorvoeren en uitvoeren. worden de bewegingsgedragingen met nagemaakt of vals geld sluitend omschreven. Zou in het verleden het opnemen van .uitvoeren. voor de gulden minder betekenis hebben gehad, omdat de gulden als betaalmiddel toch vooral in Nederland een functie heeft, voor de euro ligt dat anders omdat hij ook buiten ons land als wettig betaalmiddel fungeert.

De huidige strafbedreiging tegen het opzettelijk uitgeven van vals geld (ten hoogste drie maanden) wordt opgetrokken tot één jaar, de gebruikelijke ondergrens voor het verlenen van rechtshulp. Dit is passend in het kader van de internationale bestrijding van eurovalsemunterij.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 25.08.2000

25 aug 00 16:50

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie