Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aandacht voor oudere zorgbehoevende daklozen in Malle

Datum nieuwsfeit: 26-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN

MINISTER MIEKE VOGELS

VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, GEZONDHEID EN GELIJKE

KANSEN

25 AUGUSTUS 2000

Aandacht voor oudere zorgbehoevende daklozen.

Zaterdag 26 en zondag 27 augustus komen daklozen en hun verenigingen samen te Malle. Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, Mieke Vogels, zal op zondag de slotzitting bijwonen.

Ondanks de sociale zekerheid, sociale grondrechten en economische hoogconjunctuur telt België nog altijd enkele duizenden daklozen, een blaam voor een land dat zich welvaartsstaat noemt.

Naar aanleiding van deze bijeenkomst wil minister Vogels extra aandacht vragen voor het toenemend probleem van oudere zorgbehoevende daklozen.

Momenteel erkent en financiert minister Vogels een project voor oudere zorgbehoevende daklozen te Antwerpen. Dit project 'Anapneusis' is een initiatief van het Centrum Algemeen Welzijn 'De Stroming' dat samen werkt met de dienst voor gezinszorg 'Villers' en een arbeidszorgproject met jonge valide daklozen. De samenwerking van deze verschillende zorgverleners biedt een aangepaste opvang aan mensen die binnen de bestaande ouderenvoorzieningen moeilijk terecht kunnen.

Uit een studie van het "Steunpunt Algemeen Welzijn" blijkt dat momenteel in Vlaanderen 1471 oudere zorgbehoevende daklozen een opvang zoeken. Het gaat overwegend om mannen (80%) tussen 40 en 50 jaar oud (12% is ouder dan 60).
17% van deze populatie is meer tot volledig zorgbehoevend en 1 op 5 van de opgevangen thuislozen is afhankelijk van één of andere vorm van hulp.

De intensieve vorm van beschut wonen zoals die wordt aangeboden bij Anapneusis is met andere woorden nodig voor 110 personen in Vlaanderen.

Momenteel worden in Antwerpen 8 zorgbehoevende daklozen opgevangen.

Vlaams minister van Welzijn Mieke Vogels zal in de toekomst samen met de Centra Algemeen Welzijn in Vlaanderen deze vorm van beschut wonen voor oudere zorgbehoevende daklozen verder uitbouwen.

info : Sylvie Fabré, woordvoerster van
minister Vogels - tel. (02) 553 24 11
e-mail: (persdienst.vogels@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie