Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tweede druk boek over ambtsmonopolie r.k. kerk

Datum nieuwsfeit: 28-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Acht Mei Beweging

28 augustus 2000

Na een half jaar al tweede druk boek vanuit Acht Mei Beweging over het ambtsmonopolie van de r.k. kerk

Op de laatste Acht Mei Manifestatie verscheen de tweede verbeterde druk van het boek Het laatste monopolie van de r.k. kerk. Veranderende verhoudingen tussen priesters en leken, van de hand van dr L. Laeyendecker. Dat betekent dat binnen het half jaar de eerste druk is uitverkocht. Met het boek draagt de Acht Mei Beweging bij aan een voortgaand gesprek over het ambt.
Het monopolie van de r.k. kerk op het gewijde ambt staat momenteel onder druk. De verhoudingen tussen priesters en leken zijn aan grote veranderingen onderhevig. Paus en bisschoppen verzetten zich hiertegen, maar dit verzet lijkt niets meer dan een achterhoedegevecht.
De r.k. kerk is allang niet meer de enige instantie die toegang verleent tot het goddelijk heil of die met gezag beslist over wetenschappelijke vragen. Op het Tweede Vaticaans Concilie heeft de r.k. kerk deze monopolies moeten opgeven op grond van maatschappelijke ontwikkelingen. Momenteel staat ook het laatste monopolie, dat van het ambt, onder druk. Fundamentele culturele veranderingen hebben de grondslagen ervan onherstelbaar aangetast. De identiteit van de gewijde ambtsdrager is onduidelijk geworden. En omdat het aantal gewijden gestaag afneemt, nemen leken steeds vaker taken van priesters over. Eeuwenlang zijn de leken als onmondig behandeld, maar zij herontdekken nu hun betekenis en rechten als volwaardige leden van het Volk Gods.
De ontwikkelingen worden door de auteur, die emeritus-hoogleraar sociologie aan de Rijksuniversiteit Leiden was en momenteel bestuurslid van de Acht Mei Beweging is, bezien vanuit een sociologisch perspectief. Dit geeft een welkome aanvulling op de vele theologische beschouwingen over het ambt en de verhouding tussen priesters en leken.

L. Laeyendecker Het laatste monopolie van de r.k. kerk. Veranderende verhoudingen tussen priesters en leken. Een bijdrage vanuit de Acht Mei Beweging aan een voortgaand gesprek. Uitgeverij Narratio, Gorinchem
ISBN 90 5263 908 6, 19,50

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie