Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwoord Kamervragen over lasershields op auto's

Datum nieuwsfeit: 28-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Tweede Kamer der Staten-Generaal
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

Antwoord Kamervragen over lasershields op autos
Gemaakt: 30-8-2000 tijd: 16:


2

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 28 augustus 2000

Hierbij deel ik u, mede namens de Minister van de Minister van Verkeer en Waterstaat, mee dat de vragen van het lid Niederer, nr. 2990013600, over het gebruik van zogenaamde lasershields in auto's worden beantwoord zoals aangegeven in de bijlage van deze brief. De beantwoording van de vragen is wat verlaat omdat ik de uitspraak van de Hoge Raad van 22 augustus jl. in een zaak over de rechtmatigheid van het gebruik van laserguns hierin heb meegenomen.

Bijgevoegd zijn voldoende kopieën van het antwoord ten behoeve van de vragenstellers en van de afdeling Voorlichting van uw Kamer.

De Minister van Justitie,

Antwoorden van de minister van Justitie en Verkeer en Waterstaat op de vragen van het lid Niederer (VVD), (ingezonden op 19 juli 2000, nr.
299001360)


1.

ja

De Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad heeft eerder dit jaar in zijn conclusie bij een zaak over de rechtmatigheid van het gebruik van laserguns bij snelheidcontroles aangegeven dat voor snelheidscontroles met een lasergun een wettelijke basis ontbreekt.

De Hoge Raad heeft in deze zaak uitspraak gedaan op 22 augustus 2000. De Hoge Raad heeft beslist dat de opvatting dat sprake is van onrechtmatig verkregen bewijs wanneer de methode van snelheidsmeting niet wettelijk is geregeld, geen steun vindt in het recht. Controles met laserguns en het daarmee geleverde bewijs van te hard rijden zijn dus niet onrechtmatig; de snelheidsovertreders gaan niet vrijuit.


3.

In het kader van de uitvoering van de diverse regioplannen van de politiekorpsen zijn in 2000 in totaal 70 laserguns aan de politie verstrekt. Het totaal aantal uren waarbij de politie met de lasergun heeft gewerkt bedraagt tot op heden 764.

De lasergun wordt als een welkome aanvulling beschouwd in de opsporing van snelheidsovertreders.


4 en 5.

Een interdepartementale werkgroep onderzoekt momenteel de mogelijkheden om apparatuur die de snelheidsmeting van voertuigen verklikken danwel verstoren, strafbaar te stellen. De Tweede Kamer zal per brief over de bevindingen van de werkgroep worden geïnformeerd.

Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie