Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Driekwart van de sloopauto's wordt geëxporteerd

Datum nieuwsfeit: 28-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Webmagazine

Oude auto's voor de export

Tweedehands Mazda's en Toyota's zijn zeer vaak bestemd voor de export. Van deze wagens gaat slechts een kwart naar de sloper. Driekwart wordt voor export afgevoerd. De bestemmingen liggen voornamelijk in Afrika (vooral Libië, Ghana en Nigeria) en in mindere mate in Oost-Europa (met name Polen).

Citroëns en Fiats worden daarentegen nauwelijks geëxporteerd. Wanneer deze wagens uit het wagenpark verdwijnen, is dat vrijwel altijd om te worden gedemonteerd. Van de afgevoerde Opels, Volvo's en Renaults gaat een vijfde tot een kwart naar het buitenland.

Uitval personenauto's naar merk, 1999

Vorig jaar zijn in totaal 377 000 personenauto's uit het Nederlandse wagenpark afgevoerd. Een klein aantal daarvan is nog buiten de openbare wegen in gebruik. Ruim een kwart is geëxporteerd. Het grootste deel echter - ruim 270 000 wagens - is beland bij één van de demontagebedrijven.

Eén op de vijf gestripte auto's is 15 jaar of ouder. Van de personenauto's die op de openbare weg rijden, is eén op de twintig ouder dan 15 jaar. Geëxporteerde auto's zijn veelal nieuwer: vier van de tien zijn hooguit tien jaar oud.

René Jolly

Bron: CBS; Kwartaalbericht milieustatistieken 2000-III

Voor meer informatie: (infolmi@cbs.nl) redactie

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2000 Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 28 augustus 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie