Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tweede Kamer kan einde economische sancties tegen Irak eisen

Datum nieuwsfeit: 29-08-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


29 AUGUSTUS, Amsterdam
P R E S S R E L E A S E

PERSBERICHT OVER SANCTIES IRAK
TWEEDE KAMER KAN EINDE ECONOMISCHE SANCTIES
TEGEN IRAK EISEN.

Donderdag 31 augustus zal het talloze malen uitgestelde debat in de Tweede kamer over de sancties tegen Irak plaatsvinden. De meest recent geplande datum voor het debat was 15 juni, maar het werd weer uitgesteld omdat de minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen zich ziek meldde. Aan de vooravond van het toen geplande debat, op 14 juni, hebben het Transnational Institute (TNI), XminY Solidariteitsfonds en documentaireprogramma Club Index/Filmhuis Cavia een drukbezochte persconferentie georganiseerd in Nieuwspoort.

Op die bijeenkomst werd de documentaire van John Pilger, 'Paying the Price: Killing the Children of Iraq,' vertoond. Deze documentaire laat zien waartoe tien jaar economische sancties tegen Irak hebben geleid; volgens onderzoeken van talloze onafhankelijke instellingen zijn er waarschijnlijk een miljoen mensen gestorven als direct gevolg van de sancties, waarvan bijna de helft kinderen onder de vijf jaar. Niettemin hebben de sancties het bewind van dictator Saddam Hussein allerminst verzwakt. Speciale gasten op de persconferentie waren de onderzoekster van TNI Phyllis Bennis en de voormalige adjunct secretaris-generaal van de VN, Dennis Halliday. Beiden benadrukten ook de opmerkelijke rol die Nederland bij dit drama speelt. Als lid van de Veiligheidsraad van de VN en hoofd van het Irak Sanctiecomité in de persoon van Peter Van Walsum, steunt Nederland het desastreuze beleid van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië volledig. Dennis Halliday nam ontslag als hoofd van de humanitaire missie van de VN in Irak omdat hij niet langer verantwoordelijk wenste te zijn voor het gevoerde beleid.

Bennis en Halliday hadden na de persconferentie een onderhoud met de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer. Daarbij legden zij uit wat zij als alternatief zien. De economische sancties zouden vervangen moeten worden door 'smart sanctions' die niet de bevolking treffen, maar het regime. De militaire sancties moeten ondertussen in stand gehouden worden. Halliday is slechts een van een lange reeks hooggeplaatste VN-functionarissen die de conclusie getrokken hebben dat de economische sancties moorddadig en contraproductief zijn.

Onlangs is er ook een nieuw onderzoeksrapport uitgekomen dat conclusies van andere onderzoeken - zoals van het Internationale Rode Kruis en de Wereld Gezondheids Raad - bevestigt. Volgens het onlangs uitgekomen rapport van de VN-subcommissie voor de mensenrechten zijn de sancties tegen Irak zelfs illegaal, want in strijd met het international recht. Dit rapport doet ook sterke aanbevelingen voor alternatieve 'slimme' sancties.

De critici van het sanctiebeleid van de Veiligheidsraad zijn ook duidelijk in het aanduiden van de beperkingen van het zogeheten olie-voor- voedselprogramma waarmee sinds december '96 geprobeerd wordt de scherpste kantjes van de sancties af te halen. Irak mocht daardoor een hoeveelheid olie exporteren en van de opbrengst bepaalde goederen en medicijnen importeren, onder toezicht van de VN. Mede door tegenwerking van Hoesseins regime en traineringen door het Sanctiecomité dat toestemming weigerde voor de levering van tal van goederen, kon de schade die de sancties het land toebrengen maar zeer ten dele door dit programma opgevangen worden. Ook een verdere verbetering van het olie-voor- voedselprogramma zal naar verwachting weinig doorslaggevend kunnen veranderen. De enige hoop voor de bevolking van Irak ligt in een opheffing van de huidige economische sancties waardoor een wederopbouw van de economie mogelijk wordt.

Het Nederlandse parlement kan, in navolging van het Europese Parlement (13/04/2000), op 31 augustus aan de Nederlandse regering duidelijk maken dat het de hoogste tijd is voor een dergelijke stap.

Daarnaast willen wij onze bezorgdheid uitspreken over de jongste ontwikkelingen op het diplomatieke front, nu de VN aanstalten maakt om een nieuwe wapeninspectie-missie naar Irak te sturen, die vooralsnog niet door Irak wordt toegelaten. Een escalatie van de oorlog tegen Irak lijkt hierdoor zeer waarschijnlijk

Het is de hoogste tijd dat er een einde komt aan de uitzichtloze confrontaties tussen Irak en de VN-Veiligheidsraad van de afgelopen tien jaar.

Voor meer informatie over de sancties, de kritiek daarop en de genoemde documenten, komt u terecht bij het Transnational Institute, Roberta Cowan, Press Officer,
# 06 15 220 131. ((Roberta.cowan@tni.org))

Getekend:

TNI, Roberta Cowan
XminY Solidariteitsfonds, Kees Hudig


Roberta B. Cowan
Press Officer
Transnational Institute
Paulus Potterstraat 20, 1071 DA
Amsterdam, Netherlands

Tel: 3120-662 6608
Fax: 3120-675-7176
Mobile: 06 15 220 131
(Roberta.cowan@tni.org)
http//www.tni.org

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie