Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Jonge' monumenten in Gemeentearchief Leiden

Datum nieuwsfeit: 29-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Van 29 augustus tot en met 22 september:

'Jonge' monumenten in Gemeentearchief

Kerken en woonhuizen, winkels en fabrieken, gemalen en bruggen, een haven en een compleet dorpscentrum. Alle gebouwd tussen 1850 en 1940. Foto's ervan zijn te zien in een tentoonstelling over 'jonge' monumenten die vanaf dinsdag tot en met 22 september is te zien in het Gemeentearchief aan de Boisotkade.

De Amsterdamse fotograaf Maarten Brinkgreve bracht monumenten in beeld die zijn gemaakt tussen 1850 en 1940. Tot nu toe waren slechts oudere gebouwen voorbestemd om te worden uitgeroepen tot Rijksmonument. Dat is sinds 1994 anders: vanaf dat jaar heeft de provincie Zuid-Holland in een speciaal project een lijst van zestienduizend bouwwerken en objecten opgesteld die cultuurhistorisch de moeite van het behouden waard zijn. Sommige daarvan zijn vooral belangrijk voor een regio of een plaats. Samen met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg selecteerde de provincie rond de duizend bouwwerken en 25 stadsgezichten die belangrijk genoeg zijn om als Rijksmonument te bewaren.

De laatste categorie bouwwerken is te bewonderen op de tentoonstelling. Ze zijn zo belangrijk omdat ze een bepaalde bouwtrant vertegenwoordigen of een hoofdstuk vormen uit de geschiedenis van de moderne technologie of economie. Naast de foto's van Brinkgreve, tekende het Leidse bureau TGV voor de teksten, en werkte ook het bureau Cultuur van de provincie Zuid-Holland mee.

De tentoonstelling aan de Boisotkade 2 is van maandag tot en met vrijdag te bezoeken van 9.30 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 12.15 uur. Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september is het archief van 9.00 tot 17.00 uur open.

De Sterrenwacht, gebouwd in 1858, is één van Leidens 'jonge' monumenten. foto Linda Bedijn

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie