Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Taken en bevoegdheden stadstoezicht Breda uitgebreid

Datum nieuwsfeit: 29-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

TAKEN EN BEVOEGDHEDEN AFDELING STADSTOEZICHT UITGEBREID

Het college van burgemeester en wethouders wil dat de afdeling Stadstoezicht meer taken en bevoegdheden krijgt. Sinds 10 januari 2000 is de afdeling Stadstoezicht actief binnen de dienst Stadsbeheer. Deze afdeling is ontstaan door samenvoeging van de groep parkeercontroleurs en de stadswachten. Vanaf 1 oktober gaan medewerkers van die afdeling een aantal taken uitvoeren die op dit moment bij de politie berusten. De Officier van Justitie heeft hiermee ingestemd. Door de uitbreiding van taken en bevoegdheden krijgt de kwaliteit van de leefomgeving in het centrum een nieuwe impuls. Adequaat toezicht in combinatie met snel optreden kunnen de veiligheid en de leefbaarheid in het centrum verbeteren.

Het voorstel van burgemeester en wethouders betreft in beginsel een uitbreiding van de taken en bevoegdheden van de bijzonder opsporingsambtenaren (BOAs), de huidige parkeercontroleurs. Zij blijven repressief optreden tegen parkeerovertredingen, maar krijgen nu ook de bevoegdheid om voor andere overtredingen personen te waarschuwen en te bekeuren. De taakuitbreiding heeft ook invloed op de werkzaamheden van de stadswachten. De intensievere samenwerking met de BOAs leidt tot een betere afstemming tussen het waarschuwend optreden van de stadswachten en het repressief optreden door de BOAs.

De uitbreiding vormt de eerste fase van een traject, dat bestaat uit drie fases en dat in oktober 2001 is afgerond. De eerste (oktober 2000) en tweede fase (april 2001) betreffen de uitbreiding van taken in het Stadshart van Breda die op dit moment tot het taakgebied van de politie behoren. Het gaat hier om bevoegdheden bij het toezicht houden op rijdend en stilstaand verkeer (eerste fase) en toezicht op overlast van buiten de fietsenstallingen geplaatste (brom-)fietsen, op éénrichtingverkeer en op door rood licht rijden bij voetgangersoversteekplaatsen.

Tijdens de derde fase in oktober 2001 gaan de stadswachten en BOAs ook toezicht houden op overtredingen van gemeentelijke verordeningen en andere gemeentelijke regelgeving. Het gaat hier vooral om zaken op het terrein van afvalstoffen.

De uitbreiding van de taken wordt in drie fases ingevoerd, omdat de taken nieuw zijn voor de gemeente. Tevens volgen de BOAs nadere opleidingen teneinde hun nieuwe werkzaamheden optimaal te kunnen vervullen. De uitbreiding van de taken gaat niet ten koste van de huidige taken (parkeercontrole), omdat het werkgebied waarin de nieuwe taken worden uitgevoerd aansluiten op het huidige werkgebied van het Parkeerbedrijf en tijdens de parkeercontrole wordt meegenomen.

Breda, 29 augustus 2000

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie