Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mager eerste halfjaar voor Laurus

Datum nieuwsfeit: 30-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Tegenvallend resultaat; wel forse omzetstijging

Bestuursvoorzitter Ole van der Straaten: Richten op verbetering winstgevendheid en concurrentiekracht.

Hoofdpunten halfjaarresultaten:

Omzet groeit 15% naar 3.195 miljoen euro

Bedrijfsresultaat 65 miljoen euro (-19%)

Winst voor rente, belastingen en afschrijvingen (EBITDA) 119 miljoen euro (-5%)

Nettowinst voor afschrijving goodwill daalt met 9% naar 44 miljoen euro

Winst per aandeel voor afschrijving goodwill neemt af met 14% tot 35 eurocent

Marktaandeel belangrijkste formules licht gestegen

Laurus* heeft een mager eerste halfjaar achter de rug. Een combinatie van achterblijvende omzet, een te lage marge en hogere kosten drukten met name het resultaat van de Nederlandse winkels (76% van de totale Laurus-activiteiten) neerwaarts, terwijl ook de resultaten in Spanje en België teleurstellend waren.

De nieuwe bestuursvoorzitter Ole van der Straaten: Het is zeer teleurstellend, maar de ontwikkelingen tot nu toe geven aanleiding te verwachten dat de resultaten in het tweede halfjaar, inclusief boekwinst Antoine Petit en exclusief afschrijving goodwill, gelijk zullen zijn aan die in het eerste halfjaar.

Omzet Laurus groeit 15% naar 3.195 miljoen euro. De netto-omzet bedroeg in het eerste halfjaar 3.195 miljoen euro, een toename van 15% ten opzichte van 1999 (2.786 miljoen euro). Gecorrigeerd voor de overname van Groenwoudt en de verkoop van Antoine Petit bedroeg de stijging 1,7%.

Bedrijfsresultaat 65 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat bedroeg 65 miljoen euro (1999: 80 miljoen), een afname van 19 %. Het bedrijfsresultaat als percentage van de omzet daalde naar 2,0% (1999:
2,9%). Nagenoeg alle werkmaatschappijen behaalden lagere resultaten.
Nettowinst 44 miljoen euro. De nettowinst voor afschrijving goodwill kwam uit op 44 miljoen euro. Dit is 9% minder dan de winst over het eerste halfjaar 1999 (49 miljoen euro). In de nettowinst is een buitengewone bate begrepen van 10 miljoen euro als gevolg van de verkoop van Antoine Petit. De winst per aandeel nam af tot 35 eurocent (-14%).

Acquisitie Groenwoudt. In juli 2000 werd de overname van de levensmiddelendivisie van Groenwoudt Groep door de Nederlandse Mededingingsautoriteit goedgekeurd. De overname is met terugwerkende kracht tot 1 januari 2000 geëffectueerd en de resultaten van Groenwoudt zijn per dezelfde datum mee-geconsolideerd. De jaaromzet van de 101 geacquireerde supermarkten (Groenwoudt, Nieuwe Weme en Lekker & Laag) bedraagt ruim 700 miljoen euro.

Nederland. De totale Nederlandse levensmiddelenmarkt vertoonde in de eerste helft van 2000 een groei van ruim 3%. Het supermarktsegment groeide met 4,0% (Bron: Marktonderzoekbureau Nielsen). De omzet van Laurus in Nederland bedroeg in het eerste halfjaar 2.431 miljoen euro (1999: 2.043 miljoen), een stijging van 19%. Gecorrigeerd voor de overname van Groenwoudt en de verkoop van Antoine Petit bedroeg de stijging 1,4%. Het marktaandeel van Laurus nam met 2,8% punt toe tot
26,6%. Deze stijging is nagenoeg geheel toe te schrijven aan Groenwoudt (+ 3,5% punt). Het marktaandeel van de gezamenlijke formulegebonden winkels van Laurus steeg met 0,1% punt. De volgens verwachting voortgaande sanering onder de niet formulegebonden winkels is door de hevige prijsconcurrentie versneld en kostte 0,8% punt marktaandeel. Het bedrijfsresultaat in Nederland bedroeg in het eerste halfjaar 64 miljoen euro (1999: 70 miljoen euro), een afname van 9%. Gecorrigeerd voor Groenwoudt bedroeg deze afname 23%. Deze winstdaling werd veroorzaakt doordat de fors gestegen loonkosten (door CAO-verhogingen en een krappe arbeidsmarkt) niet konden worden gecompenseerd door hogere marges in verband met de ongewoon hevige prijsconcurrentie in het eerste halfjaar.

Konmar. Bij de grootschalige full service formule Konmar steeg de omzet met 4,7% tot 238 miljoen euro (1999: 227 miljoen euro). Het marktaandeel (2,6%) bleef gelijk.

Super De Boer. De omzet van de full service formule Super De Boer nam met 5% toe tot 779 miljoen euro (1999: 742 miljoen euro). De omzetstijging werd vooral bij de aangesloten zelfstandige ondernemers behaald. Het marktaandeel steeg met 0,1% punt tot 9,1%.

Groenwoudt. De dit jaar overgenomen winkels van Groenwoudt realiseerden een omzet van 371 miljoen euro. Het marktaandeel steeg naar 3,5%.

Edah. De prijsattractieve Edah-supermarkten behaalden een omzet van
643 miljoen euro (1999: 624 miljoen euro), een toename van 3,1%. Het marktaandeel (7,0%) bleef vrijwel gelijk.

Spar Convenience. Door de (conform eerder uitgesproken verwachting) voortgaande sanering onder de formuleloze kleinere winkels daalde de omzet met 13% tot 206 miljoen euro (1999: 236 miljoen euro). Het marktaandeel nam af met 0,7% punt tot (2,7%).

Basismarkt. De omzet van de harddiscountketen Basismarkt bedroeg 172 miljoen euro (1999: 175 miljoen euro), een daling van 1,7%. Het marktaandeel daalde 0,1% punt tot 1,7%. Basismarkt heeft duidelijk geleden onder de prijsoorlog, waardoor het prijsverschil met de gewone supermarkten kleiner is geworden.

Overige activiteiten. De franchiseformule Pet's Place, marktleider in dierenspeciaalzaken, vertoonde groei van omzet en bedrijfsresultaat. De Antoine Petit coffeecorners en cadeaushops zijn verkocht en per 1 januari 2000 overgedragen aan Albron B.V.

Spanje. De Spaanse levensmiddelenmarkt is ondanks de goede macro-economische ontwikkelingen gelijk gebleven. Omdat in Spanje de totale verkoopvloeroppervlakte in food wel is toegenomen, daalde de gemiddelde omzet per vierkante meter. Bij Laurus Spanje bedroeg deze daling 2%. De totale omzet van Laurus in Spanje is met 1,5% toegenomen tot 462 miljoen euro (1999: 455 miljoen), als gevolg van de opening van 17 grotere nieuwe vestigingen; 27 kleinere vestigingen werden gesloten. Voorts werden 39 winkels volledig vernieuwd. De integratie van Mar-y-Mar en Disa heeft geleid tot omzetdalingen, voorraadverliezen en tegenvallende resultaten. Het bedrijfsresultaat daalde met 7 miljoen euro tot break-even.

België. De Belgische levensmiddelenmarkt groeide 4,3% (Bron: Marktonderzoekbureau Nielsen). De omzet van Laurus België bedroeg 302 miljoen euro (1999: 288 miljoen euro), een stijging van 4,7%. Het marktaandeel bleef gelijk op circa 4%. Er zijn 10 nieuwe winkels geopend. Door sterke prijsconcurrentie nam het bedrijfsresultaat met
66% af tot 1 miljoen euro (1999: 3 miljoen euro). De harddiscountketen Eda bleek niet als geheel verkocht te kunnen worden. Momenteel wordt Eda in onderdelen verkocht, waarbij voor 36 van de 49 vestigingen al een koper is gevonden. Met de sociale partners werd overeenstemming bereikt over de afwikkeling.

Financiële baten en lasten. Het saldo van financiële baten en lasten bedraagt -15 miljoen euro (1999: -7 miljoen euro). De toename is het gevolg van de financieringskosten voor de overname van Groenwoudt. De netto rentedekking bedraagt 5x en is daarmee ruim voldoende.

Belastingen. De belastingen bedroegen 16 miljoen euro (1999: 24 miljoen euro), hetgeen overeenkomt met een belastingdruk van 32% (1999: 34%).

Financiële positie. De toename van het balanstotaal wordt veroorzaakt door de acquisitie van Groenwoudt. De hiermee samenhangende goodwill is geactiveerd onder de immateriële vaste activa en wordt in 20 jaar afgeschreven. De investeringen in materiële vaste activa bedroegen 63 miljoen euro (exclusief 40 miljoen euro begrepen in acquisities), de afschrijvingen waren 54 miljoen euro. Het eigen vermogen is door inhouding van de nettowinst (37 miljoen euro), inkoop van eigen aandelen ten behoeve van het personeelsoptieplan (11 miljoen euro) en verwerking keuzedividend 1999 (5 miljoen euro) met 31 miljoen euro toegenomen tot 378 miljoen euro (ultimo 1999: 347 miljoen euro). De rentedragende schulden stegen met 320 miljoen euro tot 507 miljoen euro als gevolg van de financiering van de acquisitie van Groenwoudt.

Voortgang integratie. De nieuwe Raad van Bestuur is ontevreden over het tempo waarin de fusievoordelen tot nu toe zijn gerealiseerd. Bestuursvoorzitter Ole van der Straaten: Die voordelen moeten veel beter worden benut. Alles overziende is hier met recht werk aan de winkel. Al onze inspanningen zullen zijn gericht op het verbeteren van de winstgevendheid en concurrentiekracht. Voor het einde van dit jaar zal ik hiervoor concrete plannen presenteren.

Belangrijke data:

Publicatie jaarcijfers 2000: 21 maart 2001

Algemene Vergadering van Aandeelhouders : 14 mei 2001

Publicatie halfjaarcijfers 2001: 4 september 2001

Klik hier voor een overzicht van de halfjaarcijfers

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...