Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Recordomzet KPN van € 5,2 miljard in eerste halfjaar

Datum nieuwsfeit: 30-08-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Record omzetstijging bij mobiel, internet, data
Operationeel resultaat in lijn met verwachting

Over het eerste halfjaar van 2000 heeft KPN een recordomzet behaald van ¤ 5,2 miljard. Dat betekent een omzetstijging van bijna 30%. De groei wordt vooral bereikt in de speerpunten mobiel, internet en dataverkeer, maar ook de omzet van vaste net diensten vertoonde een stijging. De helft van de groei is afkomstig van de activiteiten van E-Plus in Duitsland. Zonder E-Plus was de groei nog steeds 15%. Voor het eerste half jaar van 2000 werd een operationeel resultaat voor afschrijvingen en belastingen (EBITDA) gerealiseerd van ¤ 1.757 miljoen, een toename met 17,4%. Zonder E-Plus is de toename 12,3%. Dit is in lijn met de verwachtingen. Per 30 juni 2000 bedraagt de totale rentedragende schuld van KPN ¤ 20.043 miljoen.

Geconsolideerde winst- en verliesrekening
(bedragen in miljoenen euro)
Eerste halfjaar '00 Eerste halfjaar '99 % groei
Bedrijfsopbrengsten 5.202 4.016 29,5
EBITDA 1.757 1.496 17,4
(Geen accountantscontrole toegepast)
Het nettoresultaat was ¤ 19 miljoen negatief (vergeleken met een winst van ¤ 416 miljoen in het eerste half jaar van 1999)en wordt vooral veroorzaakt door de toegenomen afschrijving van goodwill en financieringskosten verbonden aan de acquisitie van E-Plus, die ¤ 564 miljoen bedroegen. Het resultaat vóór afschrijving van goodwill bedroeg ¤ 369 miljoen, een daling met 18,5% ten opzichte van het halfjaar 1999. Zonder E-Plus zou het resultaat vóór afschrijving van goodwill zijn uitgekomen op ¤ 647 miljoen, een stijging met 42,8% ten opzichte van het eerste half jaar 1999.

Bedrijfsopbrengsten per segment
(Bedragen in miljoenen euro)

Eerste halfjaar '00 Eerste halfjaar '99 % groei
Vaste net Diensten 2.635 2.414 9,2
Mobiel 1.567 810 93,5
Data/IP 576 382 50,8
Internet, Call Center en Mediadiensten (ICM) 347 291 19,2 Overig 732 604 21,2
Interne bedrijfsopbrengsten -655 -485
Totaal bedrijfsopbrengsten 5.202 4.016 29,5
(Geen accountantscontrole toegepast)

CEO Paul Smits van KPN:

"KPN's halfjaar resultaten illustreren dat we op koers liggen met onze groei- strategie. De resultaten weerspiegelen het groeiprofiel van ons bedrijf. Met name mobiele- en datacommunicatie zijn de motoren achter deze groei. KPN heeft belangrijke vooruitgang geboekt in zijn streven een pan- Europese mobiele operator te zijn. Het feit dat KPN inmiddels meer mobiele klanten buiten dan binnen Nederland heeft, onderstreept nog eens zijn Europese ambitie en geeft vertrouwen voor de toekomst."

Dividend beleid

Sinds de beursgang in 1994 heeft KPN zich ontwikkeld tot een telecom- onderneming met focus op vier kernactiviteiten: mobiele communicatie, Data/IP services, Internet Call Center en media diensten (ICM) en diensten via het vaste net. KPN heeft de ambitie om een prominente speler in Europa te worden, in de meeste van deze activiteiten via een ambitieuze groeistrategie, die zich baseert op autonome groei en groei via acquisities en joint ventures. De consequentie van deze strategie, met de acquisitie van E-Plus als prominent voorbeeld, is dat KPN wordt geconfronteerd met substantiële bedragen aan goodwill, die in de toekomst van invloed zullen zijn op de resultaten.

Als gevolg van de sterke groeimogelijkheden in de Europese telecommunicatie- sector, de toenemende invloed van goodwill op de resultaten en de vraag naar financiering teneinde de bestaande groeistrategie te continueren, is KPN van mening dat dit het moment is om het dividendbeleid van de onderneming aan te passen aan de veranderde omstandigheden. Derhalve zal KPN met ingang van het interim dividend over het boekjaar 2000 zijn aandeelhouders niet langer de keuze bieden tussen dividend in contanten en dividend in aandelen (stock dividend), maar het dividend uitsluitend uitkeren in de vorm van aandelen. Door de financiële middelen in de onderneming te houden zal KPN in een betere positie zijn om te profiteren van de groeimogelijkheden in onze kernactiviteiten. In feite heeft dit tot gevolg dat de aandeelhouders worden gecompenseerd zonder dat financiële middelen de onderneming verlaten.

Interim dividend 2000

Het dividend in aandelen voor het boekjaar 2000 zal naar verwachting niet lager zijn dan het dividend dat over 1999 is uitgekeerd. Dit betekent dat KPN over het boekjaar 2000, ten gevolge van de aandelensplitsing van 5 juni jl., in september een dividend in de vorm van aandelen zal uit keren dat equivalent is aan ¤ 0,18 per gewoon aandeel en naar verwachting een slotdividend dat equivalent is aan ¤ 0,35 in mei 2001. De korting van 2-5% die tot op heden werd toegepast bij de bepaling van het dividend in aandelen is met ingang van het interim dividend 2000 afgeschaft. Het stock dividend wordt uitgekeerd ten laste van het fiscaal erkend agio en is in Nederland vrijgesteld van dividendbelasting.

Het aantal dividendrechten dat recht geeft op een nieuw aandeel wordt op 20 september 2000 vastgesteld op basis van de slotkoers van het KPN aandeel op de Effectenbeurs van Amsterdam Exchanges N.V..
Vanaf vrijdag 1 september 2000 zal het aandeel ex-dividend noteren. De leveringsperiode voor het stockdividend loopt van 1 september tot en met 20 september 2000 en het wordt betaalbaar gesteld met ingang van 25 september
2000.

Met ingang van het boekjaar 2001 verwacht KPN twee keer per jaar stockdividend uit te keren in aansluiting op de aankondiging van de half- jaar cijfers en de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Vooruitzichten
KPN verwacht voor heel 2000 dat de EBITDA enigszins zal achterblijven bij de eerder aangekondigde ¤ 3.6 miljard (NLG 8 miljard) voornamelijk door KPN's beslissing om te profiteren van de versnelde groei van de Duitse markt (die hoge acquisitiekosten voor mobiele abonnees met zich meebrengt) en de beslissing om ISP activiteiten in Duitsland te starten. Door de deelname van NTT DoCoMo in KPN Mobile, verwacht KPN in de tweede helft van 2000 een boekwinst van tenminste ¤ 2 miljard te maken.

Kernpunten:
Vaste net diensten

* Het aantal ISDN kanalen groeide met 40% en maakt nu 27% van het totaal aantal kanalen binnen het netwerk van KPN in Nederland.
* In het eerste half jaar werd een pilot met de nieuwe ADSL-techniek met succes afgerond. De tweede helft van 2000 zal onder de naam MxStream een uitrol in de grotere steden van ons land gerealiseerd worden. Mobiel

* De snelle groei van mobiele telefonie maakt dat het aantal mobiele bellers het aantal vaste aansluitingen heeft overtroffen. Tegenover 8,6 miljoen mobiele gebruikers staan 8,2 miljoen vaste verbindingen.
* In Nederland weet KPN Mobile zijn marktleiderspositie goed te handhaven op bijna 50 procent.

* De samenwerking met NTT DoCoMo maakt dat toepassingen gebaseerd op de succesvolle Japanse i- mode-(internetten via de mobiele telefoon) door KPN als eerste in Europa gelanceerd kunnen worden.
* De verwerving van UMTS-licenties in Nederland en Duitsland en de deelname in de Engelse licentie van Hutchinson geven een goede uitgangspositie voor de toekomstige breedband-ontwikkeling van de mobiele sector in deze landen.

* SMS (Short Message Service) is een succes. Het uitgaande verkeer in Nederland groeide het eerste halfjaar met 545% van 17,6 miljoen berichten naar 113,6 miljoen. Bij E-Plus groeide het SMS verkeer van 103.8 naar 579.2 miljoen berichten (een stijging met 458%), voornamelijk veroorzaakt door de introductie van SMS op prepaid.

Data/IP services

* In Nederland zijn nu 37 cityringen operationeel, via KPNQwest is een netwerk van 6200 km euroringen gerealiseerd.

* Leider in product- en service- innovatie door het Lambda- net en de Cyber-centers van KPN en KPNQwest.

Internet, Call center en Mediadiensten

* De Internet Service Providers onder KPN-vlag telden eind juni ongeveer
1,6 miljoen abonnees, een toename met 335%. Onder hen rond 1,2 actieve Internet - gebruikers.

* KPN is in Nederland marktleider met een marktaandeel van 33 procent, in België neemt KPN een tweede plaats in met een marktaandeel rond de 20 procent.

* In het eerste halfjaar kreeg de Internet-strategie van KPN verder gestalte met de lancering van Travel Planet (samen met TUI) en de oprichting, samen met ABN Amro, van MoneyPlanet.

Overig


* Het totaal aantal klanten van KPN nam toe van 12 tot 20,1 miljoen.
* Station 12, sinds april de joint venture waarin de satelliet- activiteiten van KPN en het Australische Telstra zijn ondergebracht, wist zijn positie als marktleider in mobiel satelliet-verkeer uit te bouwen naar 25 procent (eind juni 2000).

* Het aantal werknemers van KPN bedroeg eind juni 44.369. De sterke toename (20,5%) werd in belangrijke mate veroorzaakt door de verwerving van E-Plus en het verkrijgen van controle in het Call Center bedrijf SNT. (Zonder deze omstandigheden kwam de groei uit op 1.823 personen een groei van 5,2%).

Noot voor de redactie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...