Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Betere huisvesting jeugdhulpverlening kost fl. 25 miljoen

Datum nieuwsfeit: 30-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zuid-Holland

30-08-2000

Verbetering huisvesting jeugdhulpverlening vergt ruim fl. 25 miljoen

De provincie Zuid-Holland heeft onderzoek laten doen naar de kwaliteit van de gebouwen die eigendom zijn van de instellingen voor jeugdhulpverlening in Zuid-Holland (exclusief stadsregio Rotterdam en stadsgewest Haaglanden). Het onderzoek is uitgevoerd, omdat de provincie een volledig inzicht wil hebben in de kosten die noodzakelijk zijn voor een adequate en aan deze tijd aangepaste jeugdzorg. In totaal zijn 60 accommodaties bezocht. De gebouwen zijn beoordeeld op basis van gebruiksmogelijkheden en bouwtechnische maatstaven. Uit het onderzoek naar de gebruiksmogelijkheden van de gebouwen komt naar voren dat 30% van de gebouwen matig is, 30% is redelijk en 28% is goed. In bouwtechnisch opzicht is 26% matig, 41% redelijk en 30% goed. Slechts enkele gebouwen worden in het onderzoek als slecht betiteld.

In de regio Zuid-Holland Noord zijn het met name het Medisch Kleuterdagverblijf Margriet in Leiderdorp en jeugdzorginstelling Rijnhove in Alphen aan den Rijn die moeten worden aangepast. Bij Margriet is sprake van achterstallig onderhoud en te kleine groepsruimten. Rijnhove heeft paviljoens die te klein zijn voor de kinderen volgens de huidige maatstaven. In de regio Zuid-Holland Zuid vraagt het tehuis De Schuilhoek van de stichting Trivium om vervangende nieuwbouw. De oppervlakte van het Medisch Kleuterdagverblijf Gorinchem is te klein; hiervoor moet ook een oplossing komen.

Het onderzoeksbureau Matrix heeft berekend dat er een bedrag van ruim fl. 25 miljoen nodig is voor alle bouwkundige aanpassingen en/of vernieuwbouw. Verder is er jaarlijks een bedrag van fl. 1,7 miljoen nodig voor groot onderhoud aan de gebouwen. Voor klein onderhoud is elk jaar een bedrag nodig van fl. 450.000,- .

De doeluitkering in het kader van de Wet op jeugdhulpverlening die de provincie van de rijksoverheid ontvangt, is onvoldoende om alle noodzakelijke maatregelen te kunnen uitvoeren. De provincie Zuid-Holland is uitdrukkelijk bereid om mee te zoeken naar een oplossing. We zullen zowel in IPO-verband als rechtstreeks met de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in overleg treden om de financiering van deze projecten te bepleiten, aldus gedeputeerde Edit Hallensleben.

Tot op heden heeft de provincie financiën vrijgemaakt binnen het budget van de doeluitkering die zij van de rijksoverheid ontvangt. De afgelopen vijf jaren heeft de provincie Zuid-Holland fl. 6,1 miljoen besteed aan brandveiligheidsvoorzieningen en aanpassingen van een aantal panden. Gedeputeerde Hallensleben: Dit onderzoek biedt ons een goed inzicht in de kosten die nodig zijn om de accommodaties aan te passen aan de eisen van deze tijd en de eisen van de toekomst. Het zijn vaak oude gebouwen die intensief gebruikt worden en die nu bijvoorbeeld te klein zijn voor de moderne ruimte-eisen per kind.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie