Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Belastingvoorstellen voor gehandicapten en chronisch zieken

Datum nieuwsfeit: 30-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gehandicaptenraad

Persbericht Gehandicaptenraad, 30 augustus 2000

Nieuwe belastingvoorstellen voor gehandicapten en chronisch zieken

Met een relatief geringe financiële inspanning kan de regering ook chronisch zieken en mensen met een handicap laten meedelen in de welvaart. De Gehandicaptenraad en het Werkverband Organisaties Chronisch Zieken (WOCZ) doen belastingvoorstellen die op korte termijn een einde kunnen maken aan de grote financiële achterstand van gehandicapten en chronisch zieken. Zeker 400.000 mensen met matige of ernstige beperkingen leven in armoede. De Gehandicaptenraad en het WOCZ bespreken de voorstellen, die met steun van de ANGO ontwikkeld zijn, met de Tweede Kamer en de ministeries van Financiën en VWS.

De belastingvoorstellen van de Gehandicaptenraad en het WOCZ kunnen op korte termijn uitgevoerd worden, zij passen eenvoudig in de nieuwe Wet Inkomensbelasting. De verwachte kosten van de voorstellen bedragen 300 miljoen gulden per jaar.

Voorstel 1: een extra ziektekostenaftrek
Voor chronisch zieken en gehandicapten die een inkomen tot 115% van het sociaal minimum hebben, wordt een extra ziektekostenforfait ingevoerd. Met een extra aftrek van 1000,- kunnen mensen hun hoge ziektekosten compenseren.

Voorstel 2: schaf afzonderlijk drempel voor aftrek dieetkosten af De extra drempel van 750,- voor de dieetkosten komt te vervallen. Als mensen deze drempel al halen, dan krijgen ze vaak maar een deel vergoed. En sommige diëten mogen zelfs helemaal niet afgetrokken worden.

Voorstel 3: wijzig de algemene drempel voor aftrek ziektekosten De drempel voor aftrek van ziektekosten (12,2% van het onzuiver inkomen) is veel te hoog. Op twee manieren kan deze drempel gewijzigd worden: door een nieuwe algemene drempel van 500,- vast te stellen en door een stelsel van inkomensafhankelijke aftrek in te voeren. Dit maakt tevens het denivellerende effect van het huidige stelsel ongedaan. Bij een nieuwe drempel van 500,- vervalt de aftrekbaarheid van andere premies (o.a. van ziekenfonds en particuliere verzekering).Zie ook:

* Notitie: Korte-termijn-voorstellen ter verbetering van de fiscale compensatie van ziektekosten voor mensen met een chronische ziekte of een handicap

* De alternatieve belastingplannen van de Gehandicaptenraad en het WOCZreageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie