Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Herfkens beperkt uitzending ontwikkelingsdeskundigen

Datum nieuwsfeit: 30-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking


www.os.minbuza.nl

MIN OS: Herfkens beperkt uitzending ontwikkelingsdeskundigen

Persbericht 084
30 augustus 2000

Minister Herfkens beperkt uitzending ontwikkelingsdeskundigen

De traditionele vorm van technische assistentie - het langjarig uitzenden van deskundigen naar ontwikkelingslanden - is een anachronisme aan het worden. Als de assistentie op een nieuwe manier wordt aangeboden waarbij de vraag het aanbod bepaalt en de lokaal aanwezige capaciteit voorop staat heeft deze hulp echter wel perspectief. Dit staat in de notitie .Beleidskader Technische Assistentie. die minister Eveline Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. Uiterlijk juli 2002 stopt het ministerie het huidige programma. Het zal in aangepaste en beperkte vorm worden overgenomen door particuliere organisaties, SNV en internationale organisaties.Op dit moment gaat 312,5 miljoen gulden naar technische assistentie. In de toekomst is de vraag bepalend..

De inzet van buitenlandse deskundigen heeft niet geleid tot blijvende capaciteitstoename in ontwikkelingslanden. De kosten van uitzending zijn hoog. Ongeveer één derde van alle ontwikkelingshulp voor Afrika gaan naar technische assistentie. Uit schattingen blijkt dat de kosten bijna net zo hoog zijn als de gezamenlijke salariskosten van Afrikaanse overheden, exclusief Zuid-Afrika. Lokale deskundigen voelen zich bovendien soms ondergewaardeerd of betutteld. Het feit dat buitenlanders tot tien keer meer verdienen draagt daar aan bij. Culturele verschillen leiden verder soms tot misverstanden binnen organisaties.

De afgelopen jaren zijn de uitzendingen al beperkter geworden en meer op advisering gericht dan op uitvoerende taken. Ook wordt in toenemende mate een beroep gedaan op lokale deskundigheid en staat capaciteitsopbouw centraal. Deze aanpassingen hebben echter niet geleid tot de gewenste duurzame effecten. Meer dan in het verleden moet technische assistentie daarom gericht zijn op institutionele en capaciteitsontwikkeling. Voor duurzame ontwikkeling is het immers nodig dat de taken van de buitenlandse deskundige overbodig worden. Een uitzondering wordt gemaakt voor personele inzet uit humanitaire overwegingen. Bij een aids-epidemie bijvoorbeeld kunnen buitenlandse artsen nodig zijn. Hierbij moet dan wel gelet worden op kosten en effectiviteit en moet de inzet beperkt en tijdelijk zijn.

Uiterlijk per juli 2002 zal het ministerie de uitvoerende taken op het vlak van personele uitzending hebben afgebouwd. Het .assistent deskundigen programma. zal vanaf die datum worden uitgevoerd door de ontvangende organisaties. Het ministerie zal op afstand het programma monitoren, subsidieaanvragen behandelen en als expertise centrum voor derden fungeren.

Het .Beleidskader Technische Assistentie. bepaalt de toekomstige samenwerking met de particuliere- en multilaterale organisaties op het vlak van personele uitzending. De huidige uitvoerders van de Nederlandse personele uitzending, SNV, PSO en PUM, hebben tot eind 2001 de tijd om hun uitvoeringsstrategie verder bij te stellen.Vanaf 2002 zullen alle organisaties die deskundigen uitzenden en daarvoor subsidie ontvangen moeten aangeven hoe zij het beleidskader uitvoeren. In 2004 wordt het nieuwe beleid geëvalueerd.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie