Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw prostitutiebeleid in Amersfoort

Datum nieuwsfeit: 30-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amersfoort

augustus 2000

Nieuw prostitutiebeleid in Amersfoort

Met ingang van 1 oktober 2000 zijn de gemeenten zelf verantwoordelijk voor de regulering van prostitutie. De gemeente Amersfoort heeft daarom een nieuw prostitutiebeleid geformuleerd. Raam- en straatprostitutie blijven verboden. De vijf bestaande seksinrichtingen worden gelegaliseerd. Ook is een beperkte uitbreiding van vijf naar zeven seksinrichtingen mogelijk. Dat zijn enkele hoofdlijnen uit de concept-Nota Prostitutiebeleid gemeente Amersfoort die het college van B en W aanbiedt aan de gemeenteraad.

Afschaffing bordeelverbod
Door een wijziging van het Wetboek van Strafrecht wordt het bordeelverbod per 1 oktober 2000 opgeheven. Vanaf dan is de prostitutie een legale bedrijfstak. De gemeenten krijgen een belangrijke rol bij het reguleren van de prostitutie. De gemeente Amersfoort doet dat door een nieuw hoofdstuk in de Algemene Plaatselijke Verordeningen op te nemen en een aantal beleidsregels vast te stellen met als doel:

de lokale prostitutie goed te beheersen

de positie, gezondheid en veiligheid van de prostituees te beschermen

te zorgen voor collectieve preventie in de sfeer van de volksgezondheid. Het nieuwe beleid is geformuleerd in samenspraak met de GGD, politie en justitie. Alle seksinrichtingen zijn over het nieuwe beleid geïnformeerd. Daarbij is duidelijk gemaakt aan welke eisen op gebieden als brandveiligheid, hygiëne en arbeidsomstandigheden de inrichtingen moeten voldoen.

Beperkte uitbreiding mogelijk
Amersfoort telt op dit moment vijf seksinrichtingen: vier besloten clubs en een erotische massagesalon. Deze zijn gevestigd in de wijken Leusderkwartier, Kruiskamp, Soesterkwartier en Zonnehof. Voorgesteld wordt de bestaande seksinrichtingen te legaliseren; uiteraard moeten zij aan alle eisen voldoen. Het college wil echter wel de erotische massagesalon in het Soesterkwartier verplaatsen naar een andere locatie. In het gebied is namelijk een ingrijpend stadsvernieuwingsplan in ontwikkeling en uitvoering.

Het college vindt een toename met twee seksinrichtingen verantwoord gezien het stedelijke karakter van Amersfoort, de groei van de gemeente en de centrumfunctie die Amersfoort voor de regio heeft. Het aantal kan daardoor stijgen van vijf naar zes seksinrichtingen. Vestiging van deze nieuwe, zesde seksinrichting komt mogelijk in één van de volgende wijken: De Berg Noord, De Berg Zuid, Dorrestein, Randenbroek of de Stadskern. Aan de concrete locaties worden eisen gesteld: het mag niet gaan om een flatgebouw of een woonstraat; geen verkeers- en parkeeroverlast; geen aanstootgevende of storende uiterlijke kentekenen; geen directe nabijheid van (avond)scholen, clubgebouwen voor jongeren en dergelijke.

Inloopspreekuur
Voor belanghebbenden en belangstellenden vindt op maandag 4 september tussen 17.00 en 20.00 uur een inloopspreekuur plaats in het Stadhuis, vergaderkamer S.17. Ook kunnen mensen hun mening schriftelijk kenbaar maken. De stukken liggen ter inzage in de Informatiewinkel in Stadsinformatiecentrum De Observant, Stadhuisplein 7. De raadscommissie voor Algemeen Bestuurlijke Zaken behandelt de concept-nota op 7 september aanstaande en de gemeenteraad op 26 september.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie