Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderzoek leidt tot bijstelling woningbouwbeleid Breda

Datum nieuwsfeit: 30-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

ONDERZOEK LEIDT TOT BIJSTELLING GEMEENTELIJK WONINGBOUWBELEID

In Breda moet nog het nodige worden gebouwd. Tot 2020 zijn jaarlijks 800 nieuwe woningen nodig om de Bredase huishoudens te huisvesten. Daarbij is steeds meer behoefte aan kwaliteit. Dat betekent meer middeldure en dure koopwoningen, en hoogwaardige huurwoningen op de grote bouwlocaties en in de bestaande stad. Dit zijn enkele belangrijke conclusies naar aanleiding van de eerste woningmarktmonitor voor Breda. In de Vinex locaties Nieuw-Wolfslaar en Noordoost Teteringen stelt het college van burgemeester en wethouders dan ook voor om rekening te houden met een percentage tussen de 20 en 30% sociale huurwoningen van hogere kwaliteit. Voorwaarde is wel dat deze woningen via huursubsidie betaalbaar moeten blijven voor de doelgroep van beleid.

De woningmarktmonitor voor Breda is een rapport dat jaarlijks zal verschijnen met als titel Feiten en ontwikkelingen woningmarkt Breda. De gegevens uit deze monitor vormen de basis voor het nemen van beleidsbeslissingen op het gebied van woningbouw en stedelijke vernieuwing.

Vinex

Breda moet van de rijksoverheid tussen 1995 en 2005 in het kader van de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra (Vinex) 11.200 woningen bouwen. Dat gebeurt onder andere op de Vinex locaties Nieuw Wolfslaar en Noordoost Teteringen. In Noordoost Teteringen zal 20 tot 30% van de geplande woningen uit hoogwaardige sociale huurwoningen bestaan, bereikbaar voor de doelgroep. Afhankelijk van verdere onderzoeksgegevens kan dat percentage worden bijgesteld. Tot nu toe was het beleid eenderde goedkope huurwoningen en sociale huurwoningen, eenderde middeldure huur- en koopwoningen en eenderde dure huur- en koopwoningen.

Volgens een recente bevolkingsprognose zal de Bredase bevolking tot het jaar 2020 nog flink groeien. Breda telt nu ruim 160.000 inwoners, over twintig jaar zullen dat er meer dan 185.000 zijn. Voor deze bevolkingsaanwas moet gebouwd worden. Omdat ook het gemiddeld aantal bewoners per huis (de woningbezetting) naar verwachting zal dalen, is er nog eens een extra behoefte aan woonruimte. Het aantal woningen in de gemeente Breda zal stijgen van ruim 69.800 in het jaar 2000 tot ruim 88.200 in het jaar 2020.

Kwaliteit

Uit onderzoek blijkt dat mensen niet langer alleen op zoek naar een dak boven het hoofd. Ze zijn vooral actief op zoek naar een kwalitatief betere woning. De koopwoning is daarbij favoriet, maar ook voor goede huurwoningen blijft belangstelling. Per saldo treedt een verschuiving op van huren naar kopen, ook onder de lagere inkomensgroepen door verkoop van huurwoningen. De wensen van woonconsumenten, de goede economische vooruitzichten en het kabinetsbeleid dat eigen woningbezit verder wil stimuleren, vormen allemaal aanwijzingen dat deze trend zich zal doorzetten. Alle momenteel beschikbare bronnen geven aan dat er voldoende sociale huurwoningen zijn voor de doelgroep van beleid.

De nulversie van Feiten en ontwikkelingen woningmarkt Breda is nog niet helemaal compleet, omdat nog niet alle gegevens beschikbaar zijn. Deze worden de komende maanden aangevuld zodat er in februari 2001 een eerste en meer volledige versie kan worden besproken. Het is de bedoeling om hierbij ook woningcorporaties, makelaars en het SWOB te betrekken. Het streven is ook om samen te werken met de gemeenten Oosterhout en Etten-Leur.

Breda, 30 augustus 2000

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie