Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brief Defensie inzake VN-missie Ethiopie en Eritrea

Datum nieuwsfeit: 30-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van DefensieBrieven aan de Kamer


United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea (Unmee)

30-08-2000

Naar aanleiding van het ordedebat in de Tweede Kamer op 29 augustus jl. berichten wij u het volgende.

Op 14 juli jl. hebben wij u, in antwoord op vragen van de heer Verhagen, ingelicht over de informele sondering van de VN bij een aantal landen, waaronder Nederland, om een bijdrage te overwegen voor een nieuwe VN-operatie in het grensgebied van Ethiopië en Eritrea. U bent toen ook geïnformeerd over het besluit van de regering het hoofd van het VN-liaisonteam in Asmara te leveren. Daarbij werd aangetekend dat van deze uitzending geen prejudiciërende werking uitging op de besluitvorming over eventuele Nederlandse deelname aan de operatie.

Op 31 juli jl. heeft de Veiligheidsraad van de VN resolutie 1310 aangenomen, die voorziet in de initiële ontplooiing van honderd waarnemers die een begin moeten maken met de verificatie van de wapenstilstand tussen Ethiopië en Eritrea. Op 9 augustus jl. presenteerde de Secretaris-Generaal een rapport met aanbevelingen voor de opzet van de volledige United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea (Unmee). Het rapport beveelt aan een troepenmacht van 4200 militairen en waarnemers te stationeren in de bufferzone tussen beide landen, die in drie sectoren zal worden opgedeeld. Hoofdtaak van Unmee is toezien op de naleving van het op 18 juni jl. gesloten staakt-het-vuren. Aan de hand van in dat rapport gedane voorstellen voor een mandaat wordt op dit moment in de Veiligheidsraad onderhandeld over de resolutie voor Unmee. Naar aanleiding van het rapport onderzoeken wij, zoals de VN heeft verzocht, de mogelijkheden voor een Nederlandse bijdrage aan Unmee.

Zodra de resolutie vaste vorm heeft gekregen kunnen wij onze interne besluitvorming over al dan niet deelname afronden. De aandachtspunten van het toetsingskader, waaronder de wenselijkheid, de omvang, de duur en de aard van een eventuele bijdrage, vormen daarbij het richtsnoer. De veronderstelling van de heer Verhagen dat de ministerraad deze vrijdag reeds een besluit kan nemen, is onjuist. Aan de VN wordt geen enkele toezegging gedaan voordat de regering een besluit heeft genomen en de Kamer daarover is ingelicht.

DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN
J.J. van Aartsen

DE MINISTER VAN DEFENSIE
mr. F.H.G. de Grave

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie