Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Koningin Beatrix opent vernieuwde stadhuis Utrecht

Datum nieuwsfeit: 30-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


30/08/00 Koningin opent vernieuwde stadhuis Utrecht

Hare Majesteit de Koningin verricht woensdag 30 augustus 2000 de officiële opening van het vernieuwde stadhuis van Utrecht. Het gebouwencomplex aan de Stadhuisbrug, tien middeleeuwse panden en stadskastelen, is de afgelopen twee jaar grondig verbouwd, naar een ontwerp van de deze week overleden Spaanse architect Enric Miralles.

Het stadsbestuur van Utrecht zetelt al meer dan zes eeuwen op deze plaats. De afzonderlijke gebouwen zijn in de loop der eeuwen samengevoegd tot het huidige complex. Midden jaren negentig werd een grootscheepse renovatie van het rijksmonument noodzakelijk, omdat het gebouw slecht toegankelijk was, verouderde installaties had en voor een deel niet meer bruikbaar was als kantoorruimte. Bij de verbouwing zijn delen van het complex gesloopt, gerestaureerd en nieuw gebouwd.

Miralles ontwierp een nieuwe entree aan de achterkant van het stadhuis, ter verbetering van de toegankelijkheid van het complex. De nieuwbouwvleugel rijst op achter enkele kleine monumentale panden waarmee zij verbonden en verweven is. Binnen is het stadhuis verdeeld in een publieksgebied, een gebied voor het stadsbestuur, voor de gemeenteraad en voor de ambtelijke ondersteuning, elk met eigen accenten en toegankelijkheid. In het complex zijn veel onderdelen met bouwhistorische waarde weer in het zicht gebracht of opnieuw gebruikt. De pleinen rond het stadhuis zijn eveneens opnieuw ingericht naar een ontwerp van Miralles.

De Koningin zal op het achterplein van het stadhuis samen met enkele leden van de Utrechtse kinderraad de officiële openingshandeling verrichten en vervolgens in het gezelschap van de burgemeester het gebouw bezichtigen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie