Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Universiteit Groningen stelt huisdichters Dee en Jekel aan

Datum nieuwsfeit: 26-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten


Universiteit Groningen stelt huisdichters Dee en Jekel aan

Datum: studiejaar 2000/2001

Groningen, september 2000

RUG-dichters uniek voor Nederlandse universiteiten

Twee studenten Petra Else Jekel (kunstgeschiedenis) en Daniël Dee (Nederlands) zijn voor het academisch jaar 2000-2001 benoemd tot de huisdichters van de Rijksuniversiteit Groningen. Beide RUG-dichters zullen in het nieuwe studiejaar poëtische commentaren geven op actuele universitaire gebeurtenissen. Hun werk wordt gepubliceerd in de Groningse universiteitskrant UK. Het is voor het eerst dat aan een Nederlandse universiteit studentdichters zijn benoemd. Voor zover bekend is het fenomeen ook internationaal gezien uniek.

Het RUG-dichterschap is een initiatief van de universiteitskrant UK. Het initiatief wordt gesteund door de rector van de RUG, prof.dr. D. Bosscher, die de dichters per gepubliceerd gedicht 'een goede fles wijn' zal bieden. Het is de bedoeling dat volgend jaar een andere RUG-dichter de pen overneemt.

De jury van de competitie RUG-dichter 2000-2001, onder voorzitterschap van dichter en docent creative writing Maria van Daalen, deed met de selectie van twee dichters een opmerkelijke keuze. De jury benadrukt dat de keuze voor een gedeeld dichterschap geen compromis is maar een 'conflictkeuze'. Het werk van beide dichters is volgens de jury indringend en veelbelovend, maar tegelijk ook zo verschillend dat juist de combinatie een prikkelende en boeiende leeservaring is. De gedichten van Daniël Dee sluiten aan bij de orale traditie van de moderne performing poets, terwijl het werk van Petra Else Jekel juist dichter bij de hermetische traditie staat. De RUG-dichters zijn uitverkozen op basis van bestaand werk en een gedicht dat ze ter gelegenheid van de opening van het nieuwe academisch jaar schreven. Beide gedichten ('Tekenspel' van Petra Else Jekel en 'Harmonie in beweging' van Daniël Dee) zullen donderdag 31 augustus verschijnen in de UK. De jury verwacht dat de keuze voor twee dichters met ieder een geheel eigen geluid een spannender resultaat zal opleveren dan de soms obligate bijdragen van een poet laureate of een Dichter des Vaderlands.

Petra Else Jekel (Arnhem 1980) studeert sinds twee jaar kunst- en architectuurgeschiedenis aan de RUG. Op 16-jarige leeftijd publiceerde zij haar eerste bundel 'De uitverkorene' in eigen beheer. Ze kreeg al vroeg erkenning voor haar werk bij de schrijfwedstrijden van de Kunstbende 1996 (tweede prijs) en Doe Maar Dicht Maar 1997 (eerste prijs). Daniël Dee (Empangeni, Zuid-Afrika, 1975) studeert sinds twee jaar Nederlandse taal en letterkunde aan de RUG. Hij stond de afgelopen drie jaar op diverse culturele podia, waaronder het Groningse literatuurfestival Winterschrift, Lowlands en Poetry International. Afgelopen zomer publiceerde hij zijn bundel 'Waardeloos'.

De beide RUG-dichters presenteren zich op een eigen site: www.crosswinds.net/~rugdichter/

RuG-dichter 2000/2001

Winschoterkade 5A

9711 EA

Groningen

Telefoon: 050 3134564reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie