Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Expositie pasteltekeningen in Streekmuseum Axel

Datum nieuwsfeit: 31-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Axel

zeeuws vlaanderen

Expositie pasteltekeningen in Streekmuseum

'HET LAND VAN AXEL' TOONT ELLIS ISLAND

Streekmuseum 'Het Land van Axel' presenteert 'Ellis Island: behind the facade', pasteltekeningen van Leendert van der Pool. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 28 oktober 2000. Het Streekmuseum, gevestigd Noordstraat 11 te Axel, is geopend op woensdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur.

De Middelburgse kunstenaar Leendert van der Pool (1945) woont en werkt sinds 1991 zes maanden per jaar in New York City. Daar werd hij in het bijzonder gegrepen door Ellis Island, het eiland tussen de kusten van Manhattan en New Jersey. Tussen 1890 en 1954 was dit eiland de toegangspoort tot de Verenigde Staten voor talloze immigranten.

Van der Pool kwam relatief laat tot het kunstenaarschap: halverwege de jaren zeventig, na een loopbaan van vijftien jaar in de koopvaardij. Zijn werk tot circa 1990 werd voornamelijk beïnvloed door die eerdere carrière; het waren vaak donkere, sombere tekeningen van scheepsrompen, touw, details van machinerie.

Amerikaans werk
Het Amerikaanse werk, pastels in laag-over-laag techniek die resulteert in een rijke textuur, vertoont intense kleuren met een kenmerkende nadrk op donker/licht contrasten. De objecten in het Ellis Island Museum inspireerden Van der Pool tot een serie pasteltekeningen die eerder zowel in Nederland als in de Verenigde Staten met groot succes geëxposeerd werden.

De nieuwe serie pastels 'Ellis Island: behind the facade' is geïnspireerd op gebouwen op Ellis Island die nog niet gerestaureerd zijn. Normaliter is dit Ellis Island niet toegankelijk voor bezoekers, maar door het oog van LeenderT van der Pool wordt de evocatieve schoonheid ervan zichtbaar.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie