Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Afzetprijzen industrie licht gestegen

Datum nieuwsfeit: 31-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Afzetprijzen industrie licht gestegen

Het prijsniveau van Nederlandse industriële producten ligt in juli van dit jaar 0,3% hoger dan in juni. Uit voorlopige gegevens van het CBS blijkt dat de binnenlandse afzetprijzen in juli 0,6% zijn gestegen. Geëxporteerde industriële producten zijn in prijs gelijk gebleven. In vergelijking met juli vorig jaar liggen de prijzen van Nederlandse industriële producten 11,4% hoger.

Geringe prijswijzigingen binnen de industrie
Tussen juni en juli dit jaar hebben zich in de industriële branches zowel prijsstijgingen als prijsdalingen voorgedaan. Prijsstijgingen van producten heeft het CBS onder meer geconstateerd in de voedings- en genotmiddelenindustrie, de papier- en kartonwarenindustrie en de chemische industrie. Prijsdalingen zijn onder meer waargenomen in de kledingindustrie en de transportmiddelenindustrie.

Aardolie drukt prijsniveau industrie
De prijzen van producten van de aardolie-industrie zijn in juli met 1,9% gedaald ten opzichte van de vorige maand. De prijsdaling in juli wordt met name veroorzaakt door gedaalde prijzen van stookolie en benzine als gevolg van ontwikkelingen op de wereldmarkt. De afgelopen twee jaar zijn de ontwikkelingen van de producentenprijzen vooral bepaald door de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Het prijsniveau van Nederlandse industriële produkten exclusief produkten uit de aardolie-industrie is in juli 0,6% hoger dan in juni en in vergelijking met een jaar eerder 6,3% hoger. De werkelijke prijsstijging (dus inclusief de aardolie-produkten) bedraagt 0,3% ten opzichte van juni en 11,4% in vergelijking met een jaar eerder.

Ook verbruiksprijzen in juli licht gestegen
De prijzen van grondstoffen en halffabrikaten die de industrie verbruikt, liggen in juli 0,2% hoger dan in juni. Grondstoffen en halffabrikaten van Nederlandse herkomst zijn 1,3% in prijs toegenomen. Geïmporteerde grondstoffen daarentegen daalden met 0,5% in prijs. In vergelijking met juli 1999 liggen de verbruiksprijzen in de industrie ruim 17% hoger. Geïmporteerde grondstoffen zijn 22% in prijs gestegen. De uit Nederland afkomstige grondstoffen en halffabrikaten zijn bijna 12% in prijs toegenomen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie