Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Pronk wil privatisering waterleidingbedrijven voorkomen

Datum nieuwsfeit: 31-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

www.minvrom.nl

MIN VROM: Overdracht waterleiding-bedrijven aan niet-overheden

Overdracht waterleiding-bedrijven aan niet-overheden niet meer mogelijk

De overdracht van aandelen of zeggenschap in waterleidingbedrijven aan private partijen is na 1 september 2000 niet meer mogelijk. Dit staat in het wetsvoorstel dat minister Pronk (VROM) binnenkort naar de Raad van State zal sturen en waarin het overheidseigendom van waterleidingbedrijven wettelijk wordt vastgelegd. Daarmee wordt de huidige eigendomssituatie van waterleidingbedrijven gewaarborgd. De maatregelen zijn nodig omdat liberalisering en privatisering in de energiesector zouden kunnen leiden tot privatisering in de drinkwatervoorziening. Dit is in strijd met het regeringsbeleid. De minister heeft dit bekend gemaakt in de Staatscourant van 29 augustus 2000.

Alleenrecht
In het voorstel staat verder dat waterleidingbedrijven die op 1 september 2000 drinkwater leveren het alleenrecht krijgen voor de productie en levering van drinkwater in hun distributiegebied. Daarvoor moeten de bestaande waterleidingbedrijven wel in handen zijn van overheden. Alleen de NV Bronwaterleidingen Doorn voldoet thans niet aan deze eis. Dit bedrijf zal echter worden overgenomen door de NV Waterleidingbedrijf Midden-Nederland.
Anderen dan de hiervoor bedoelde waterleidingbedrijven mogen geen drinkwater gaan produceren of leveren aan derden. Een uitzondering hierop zal worden gemaakt voor eigen voorzieningen van particulieren, bedrijven en instellingen.

Het wetsvoorstel is een uitwerking van het kabinetsstandpunt over marktwerking en privatisering in de drinkwatervoorziening (brief juni 1999). Hierin laat het kabinet weten geen voorstander te zijn van privatisering van drinkwaterbedrijven omdat dit zou leiden tot de ongewenste situatie van private monopolies. Vanuit de zorgplicht van de overheid voor de openbare drinkwatervoorziening worden nu maatregelen genomen om privatisering te voorkomen. Hiermee wordt in de richting van overheden/aandeelhouders de gewenste duidelijkheid gegeven over de eigendom van waterleidingbedrijven. Eerder heeft de Tweede kamer een motie aangenomen (motie Feenstra c.s.) waarin aangedrongen werd op wettelijke voorzieningen om de aandelen van waterleidingbedrijven in overheidshanden te houden.

Persvoorlichting Milieu
Babette Graeber
070 339 2405

faxnummer
070 339 13 52

Meer informatie is ook te vinden op de VROM website: www.minvrom.nl

31 aug 00 10:38

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie