Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jorritsma lanceert netwerk voor hightech-starters

Datum nieuwsfeit: 31-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Economische Zaken
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Economische Zaken


www.minez.nl

MINEZ: 'DREAMSTART voor technostarters'

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 145
Datum: 31-08-2000

'DREAMSTART' VOOR TECHNOSTARTERS

Minister Jorritsma van Economische zaken heeft vandaag 'DREAMSTART', netwerk voor hightech-starters geïnstalleerd.
Dit platform heeft tot doel een klimaatverandering teweeg te brengen om de kansen voor succesvol starten en doorgroeien van technologiegedreven ondernemingen (hightech-starters) te vergroten. Het Platform zal vanuit de behoeften van de startende hightech ondernemer de reeds bestaande initiatieven inzichtelijk èn toegankelijker maken. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het stimuleren van hightech ondernemerschap, contacten leggen met verstrekkers van risicokapitaal (venture capitalistst, informal investors) en de algemene sfeer in Nederland rond het starten van een hightech bedrijf te verbeteren. Een belangrijk instrument van 'DREAMSTART' zal een (interactieve) website zijn, die een overzicht biedt van alle initiatieven voor technostarters: www.dreamstart.nl gaat dit najaar van start. 'DREAMSTART' wordt in principe voor drie jaar opgericht.

Ook zal 'DREAMSTART' stimuleren dat universiteiten/hogescholen en onderzoeks- instituten en marktpartijen als bedrijven en financiers netwerken vormen om bijvoorbeeld incubators, zogenaamde broedplaatsen voor starters, op te zetten op de diverse technologieterreinen. Het gaat om initiatieven die vergelijkbaar zijn met Twinning en Life Sciences.
'DREAMSTART' zal bijvoorbeeld het draagvlak voor startersactiviteiten op gebieden als nano-technologie, nieuwe materialen, electro-magnetische vermogenstechnologie en de energie- en milieutechnologie onderzoeken.

Na het succesvolle Twinning-initiatief uit 1998, waarvoor f 90 mln beschikbaar was om het aantal starters in de ICT te vergroten en de presentatie in 1999 van het actieplan om het aantal starters in de 'life-sciences' te verdubbelen (f 100 mln) ligt dit jaar dus de nadruk op high-tech starters op andere technologiegebieden. Minister Jorritsma heeft aangegeven hiervoor een vergelijkbaar bedrag in te willen zetten.

Hightech starters vormen een noodzakelijk onderdeel van een hoogwaardige en innovatieve economie. Veel toegevoegde waarde wordt door juist deze kleine risicovolle ondernemingen ontwikkeld en op de markt gebracht. Ze zijn bijvoorbeeld boven-proportioneel belangrijk voor het commercialiseren van aan universiteiten en hogescholen ontwikkelde kennis. Ook zijn ze als innovatieve, kennisintensieve toeleveranciers en partners van groot belang voor het concurrentievermogen van grote bestaande bedrijven, die zich meer terugtrekken op hun core-business. Bij hightech starters groeit de omzet bijna 50 procent harder dan die van een gewone starter. Bovendien creëren ze veel directe werkgelegenheid: hightech starters vertonen een vier keer zo hoge werkgelegenheidsgroei als andere startende ondernemingen.
In Nederland starten momenteel ongeveer 40.000 tot 50.000 mensen per jaar een eigen bedrijf, waarvan 6 tot 7 % te karakteriseren is als technostarters. Internationaal gezien scoort Nederland hiermee laag.
'DREAMSTART' heeft dan ook als streven in ieder geval een toename van 50 % in drie jaar te bewerkstelligen.

Voorzitter van het bestuur van de Stichting DREAMSTART is dhr. A. Rinnooy Kan.
Directeur van 'DREAMSTART' is Pol van den Bergen (voorheen Secretaris-Generaal Eureka in Brussel).

Noot van de redactie: inlichtingen bij Luuc van Zijp, tel: (070) 379 61 17

31 aug 00 15:43

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie