Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Spinoza Premie voor Groningse wetenschapper astmaonderzoek

Datum nieuwsfeit: 31-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Zoeken in het persarchief 01 sep 2000

Nummer 105 31 augustus 2000

Hoogste Nederlandse onderzoeksprijs voor Groningse wetenschapper

Dirkje Postma ontvangt Spinoza Premie

Noot voor de pers

Aan prof. dr. Dirkje Postma (1951), hoogleraar longziekten aan de RUG, is vandaag in Den Haag de NWO-Spinoza-premie 2000 toegekend. Zij krijgt de prijs - een bedrag van drie miljoen gulden te besteden aan onderzoek - voor haar uitzonderlijke bijdrage aan de wetenschap, in haar geval het astmaonderzoek. De Spinoza Premie is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland en geldt als de 'Nederlandse Nobelprijs'. De premie wordt jaarlijks toegekend aan drie wetenschappers. De andere laureaten zijn prof.dr. Ewine van Dishoeck (Leiden, astronomie) en prof.dr. Daan Frenkel (Amsterdam/Utrecht, computerfysica).

Dirkje Postma geeft leiding aan het Groningse CARA-centrum en behoort tot de top vijf à tien toponderzoekers in de wereld op het gebied van astma. Haar op genetisch onderzoek gebaseerde beschrijving van astma geldt als een doorbraak. Ook eerder dit jaar werden de bijzondere kwaliteiten van Postma al erkend, gezien haar toetreding tot de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Noot voor de pers


* Voor nadere informatie over het onderzoek van prof.dr. D.S. Postma, zie bijlage.

* Prof.dr. S. Poppema, decaan van de Faculteit der Medische Wetenschappen, tel. (050) 363 2876 of (06) 515 40 939.

Nadere informatie:

Mw. prof. dr. D.S. Postma, hoogleraar Pathofysiologie van de Ademhaling en in het bijzonder van de Obstructieve Longaandoeningen, Academisch Ziekenhuis Groningen, Afdeling Longziekten, Postbus 30001, 9700 RB Groningen. Tel. (050) 3613532, fax (050) 3619320, e-mail (d.s.postma@int.azg.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie