Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verklaring EU over de Top van Arusha

Datum nieuwsfeit: 29-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Europese Unie

Burundi : Arusha Summit Press Release: Brussels (29-08-2000) - Press: 289 - Nr: 10774/00

Brussel,
29 augustus 2000

10774/00 (Presse 289)

P 119/00

(OR. en)

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de Top van Arusha

De Europese Unie complimenteert President Mandela, het team van bemiddelaars en de Burundese onderhandelaars met hun inspanningen die het plaatsvinden van de aan Burundi gewijde Top van Arusha op 28 augustus 2000 mogelijk hebben gemaakt.

Zij is ingenomen met de ondertekening bij die gelegenheid van een protocol dat een nieuwe en belangrijke fase op de weg naar nationale verzoening inluidt. Zij spoort de ondertekenende partijen aan om zich solidair voor de uitvoering van de overeengekomen bepalingen te beijveren en doet een beroep op degenen die geweigerd hebben het protocol te ondertekenen om hun standpunt te herzien en de onontbeerlijke compromissen te sluiten.

Zij moedigt de onderhandelaars met klem aan om hun inspanningen op te voeren teneinde met spoed maar in alle sereniteit tot een compromis inzake de nog openstaande punten te komen, om de op 28 augustus beklonken resultaten te vervolledigen.

Zij spreekt haar grote bezorgdheid uit over de voort-durende gevechten in het land waarvan de belangrijkste slachtoffers onschuldige burgers zijn. Zij roept de Burundezen op om het geweld af te zweren en vraagt met name de gewapende groepen om de vijandelijkheden te staken en zich aan de onderhandelingstafel te scharen.

De Europese Unie bevestigt opnieuw haar bereidheid om het vredesproces te steunen, met name door haar hulp voor de wederopbouw en de ontwikkeling van Burundi.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie