Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeentenieuws Baarn

Datum nieuwsfeit: 06-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Baarn

Week 37 - 6 september t/m 13 september 2000

BZO WORDT BFM

De Baarnse Ziekenomroep bestaat dit jaar 40 jaar en begin dit jaar kreeg het de locale status. Er moest een nieuwe naam worden gezocht, er moest een plan van aanpak voor de gemeente worden opgesteld en er moest geld komen. (zie Laatste Nieuws week 4)
Zaterdagmorgen werd er met het laatste een begin gemaakt. Tijdens de info-uitzending van de Baarnse Ziekenomroep, werd er plaats gemaakt voor ds. Jaap Huisman uit Soest. Hij vertegenwoordigde de Rotary Baarn/Soest. Namens de Rotary overhandigde hij voorzitter Alice Brouwer een bedrag van fl. 4.500,-. 'Dat geld zal worden gebruikt om nieuwe accu's voor de locatiebus te kopen', aldus de gelukkige voorzitter.
Aan het eind van de middag zou de nieuwe naam van de ziekenomroep worden onthuld. Tijdens het barbecue-feestje voor de medewerkers maakte notaris van der Heide eerst de 10 winnaars bekend, die de BZO-enquete hadden ingevuld. De fam. Bulthuis, fam. Geval, fam. Boudewijns, mevr. Vermeulen-v.Veen, fam. Korver, fam. Snel, mevr. Steggink-Huisman, mevr. Rots-Moene, fam. Huurdeman en de heer Zondag kregen ieder een bon voor een turcotaart.
Na wat muziek volgde de onthulling van de nieuwe naam. Suggesties als: Vox Baarn, Blozo, Rob en Bara bleken het niet te zijn geworden. Aardig in de buurt kwam de heer Hooijer met de naam: Bakenzo. 'Baken staat voor 'het baken', maar het kan ook een afkorting van Baarn en Kennedymavo zijn. Dat 'zo' verwijst naar de ziekenomroep', aldus de heer Hooijer. Hij kreeg de tweede prijs en won een ballontocht boven Baarn 'Dat is altijd een hartewens van me geweest', aldus de gelukkige winnaar.
Medewerker van de Ziekenomroep Ab Penris, bleek de nieuwe naam van de BZO te hebben: 'BFM'. Het idee voor deze naam deed hij op tijdens zijn vakantie in Frankrijk. Zijn prijs, een lang weekend in een kasteel in de Bourgogne, wilde hij niet aanvaarden. Hij gaf hem weg aan zijn buren, de fam. den Blanken, die op deze feestavond voor de catering hadden gezorgd. Om hem toch voor zijn creativiteit te bedanken, werd hem door het bestuur een plaatsje bij de heer Hooijer in de heteluchtballon aangeboden.
Na afloop van de trekking wenste notaris van der Heide BFM een 'een bruisend, hernieuwd en creatief radioleven'toe.

OPEN MONUMENTENDAG

Zaterdag stond de Monumentendag in het teken van 'water'. De opening vond om 10.00 uur plaats in de Watertoren aan de Sophialaan. Wethouder Lieberwerth bedankte de samenstellers van deze dag en sprak namens veel Baarnaars de hoop uit eindelijk in de Watertoren eens naar boven mogen. Er waren de hele dag een paar medewerkers van de waterleiding maatschappij aanwezig, één van hen was Marcel van Kessel. Hij vertelde dat de Watertoren in 1903 werd gebouwd met het doel om het waterleidingnet in Baarn op constante druk te houden. De Watertoren is nu buiten gebruik, maar wordt binnenkort gerestaureerd. Hij adviseerde degenen die het resultaat wilden zien, een kijkje te gaan nemen in het Waterleidingmuseum in Utrecht. Marcel beloofde dat iedereen na de restauratie een keer naar boven mocht. Het thema van deze dag was water en dat viel dan ook een groot gedeelte van de dag gestaag naar beneden. Hierdoor kwamen er maar weinig mensen op de fietstocht af, die was uitgezet langs de Eem. Wat meer belangstelling trok de Koninklijke Wachtkamer, de film met oude opnamen van de Eem in het Gemeentehuis en de tentoonstelling van de Historische Kring Baerne.

BLOEMKUNST

De directeur van Kasteel Groeneveld, Sim Visser zei het al 'Dit is geen tentoonstelling van bloemen, maar een tentoonstelling over bloemen.'
Vrijdagmiddag was de opening en het bleek een totaal andere opzet van Bloemkunst te zijn dan andere jaren.
Twee landschapsarchitecten, Jeroen Bosch en Ed Joosting Bunk, selecteerden de deelnemers aan deze tentoonstelling. Zestien verschillende disciplines kregen een ruimte toegewezen om een kunstwerk te maken waarin bloemen centraal staan. 'Deze tentoonstelling zal wel iedereen te denken geven', aldus Sim Visser 'Je moet de mensen te raden geven, iets doen met hun emoties'. Hij sloeg daarmee de spijker op de kop. De ruimte waar de stylist Frank Visser zijn creativiteit de vrije loop liet, doet veel mensen de wenkbrauwen ophalen. Een bijna lege zaal met een tuinslang, kruiwagen, een hark en een tafel met bloempotten, alles bekleed met zacht vilt, dat wel. Sim Visser:'Het element van de tuinman is als uitgangspunt genomen, alles is zacht gemaakt en in kleur aangepast'. De schilderijtjes aan de wand met knipsels van erotische associaties met bloemen en de op rij geplaatste foto's van bloemen in een kaartenmolen vormen een schrille tegenstelling met de vroegere Bloemkunst exposities.
Uitzonderingen zijn de bloemen op sterk water van Charlotte Bick en de rode dahlia's die op de zolder te zien zijn. In een glazen flesje hangen de bloemen aan een dun draadje, verlicht met een lampje die op de bewegingen van de bezoekers aan en uit gaan. Jammer is dat je daarvoor wel naar de zolder van het Kasteel moet en dat de zolder in totale duisternis is gehuld.
Buiten, op het rondeel, staan roze soldaatjes opgesteld. Zij vormen de tekst 'Echte bloemen zijn mooi- Plastic bloemen zijn echt'. Een nadenkertje volgens Visser, evenals de waslijn met het idee 'om niet de vuile was buiten te hangen'. Gekleurde wasknijpers vormen met de letters 'flower power', een ironisch commentaar op de kleurige bloemencomposities van vroeger.
Kasteel Groeneveld is met een nieuwe directeur ook een nieuwe weg ingeslagen.

NAALDDAG

De tweede Naalddag was een succes. Oude ambachten, kraampjes en shantykoren zorgden er zaterdag voor dat er in het Centrum een echt maritiem sfeertje hing.
In het begin was het door de regen nog rustig, maar toen het droog werd kwam alles pas goed op gang. De Brink werd ingenomen door een groot bassin met bestuurbare bootjes en bij het Gemeentehuis kon men zijn eigen CD opnemen. In de Laanstraat, Brinkstraat en Nieuwstraat hadden de winkeliers hun kraampjes buitengezet. Deze werden opgefleurd met kramen die maritieme spullen verkochten, model boten bouwers, een mandenvlechter, de zeilmaker van de Batavia en een stoelenmatter. Publiekstrekkers vormden vooral de optredende shanty-koren. Shanties zijn liederen die vroeger onder het werk op de schepen gezongen werden. Begeleid door accordeon, gitaar en ritmesectie werd er uit volle borst gezongen over de gevaren van het leven en het woeste leven op zee.
Vooral de Windjammers uit Kuinre, het koor dat bij Oudwater voor stond en gekleed was in oud zeemanstenue, oogstte veel succes.

GROF VUIL

Baarn heeft besloten het afleveren van grof vuil aan de Gemeentewerf aan te pakken. Er zal vanaf 2002 betaald moeten worden: fl. 5.- voor een personenwagen en fl. 15.- voor een aanhangwagen. Onze gemeente is één van de weinige in de regio waar het brengen van grof vuil nog gratis kan gebeuren.
Men heeft de indruk dat er ook veel mensen van buiten de plaats hun vuil komen brengen. Om één en ander te controleren wordt er soms een legitimatie gevraagd.
Door bij aflevering van het grof vuil te laten betalen, hoopt men dat de inwoners van omliggende gemeenten niet zo snel naar Baarn zullen komen. De verwachting is ook dat de Baarnaars zelf het vuil gaan opsparen en dus minder vaak zullen komen.
Het openstellen van de werf op Goede Vrijdag, het aangeven van een belijning en het aanbrengen van een betonnen muur tegen stof- en geluidshinder, staan ook op het lijstje. Voor de veiligheid zullen kinderen tot 13 jaar in de toekomst in de auto moeten blijven. De Gemeente wil met het geld dat op deze manier binnenkomt, een extra medewerker aanstellen.

AGENDA


- De komende weken staat de hele stad NAARDEN bol van de festiviteiten. De vestingstad viert het 650-JARIG BESTAAN. Een kleine greep uit het feestprogramma. Vrijdag 15 september is de officiële opening. Op zaterdag 16 september vindt er vanaf verschillende punten in de stad een groot muziekspektakel plaats. Jazz, Pop, Salsa, Fanfare, Klassiek, Koor- en Orgelmuziek vinden non-stop plaats. Zondag 16 september zijn er vestingspelen, vanaf 11.00 uur varen er motorsloepen in de haven en vanaf 12.00 uur rijden er rijtuigen door de vesting. Het weekend van 23 en 24 september staat helemaal in het teken van de historie van Naarden. Historische kinderspelen, vendelzwaaiers, schutterijen, boogschutters, aanvals- en verdedigingsspelen en het 'recht'spreken met schandblok en galgenveld vormen de hoofdmoot. Zaterdag om 10.00 uur begint een spectaculaire optocht met delegaties van alle andere Nederlandse vestingssteden


- Zondag 17 SEPTEMBER is er in de SPEELDOOS een FAMILIEVOORSTELLING. Beren, Beren, Beren ! is een kinderopera in drie deeltjes, gebaseerd op de traditionele opera. Het begon in 1995 als een experiment. Vandenbulck wilde de kinderen eens iets anders voorzetten dan de gebruikelijke kinderdreuntjes. Het doel om kinderen operamuziek te laten begrijpen (ze zingen en spelen het zonder moeite na, doordat de tonen die gekozen zijn bij een woord de betekenis van dit woord weergeven) wordt met dit stuk ruimschoots bereikt. Als inspiratiebron gebruikte Theater Vandenbulck muziek en theater uit de twintigste eeuw.
De voorstelling begint om 15.00 uur, kaarten kosten fl. 15.-, kinderen t/m 12 jaar fl. 10.-.

Ans van Egdom ans@a-net.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie