Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwoord Kamervragen over betaling Duitse renten

Datum nieuwsfeit: 06-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Tweede Kamer der Staten-Generaal
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

Antwoord Kamervragen over betaling duitse renten
Gemaakt: 11-9-2000 tijd: 11:55

2

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 6 september 2000

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Stroeken (CDA) over betaling Duitse renten.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken

en Werkgelegenheid,

(J.F. Hoogervorst)

Antwoorden op Kamervragen van het lid Stroeken (CDA) over betaling Duitse renten.

(2990014560)

Vraag 1

Is het waar dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de betaaldatum voor de uitbetaling van Duitse renten aan de betaaldatum van de Nederlandse AOW heeft gekoppeld waardoor de Duitse renten niet meer altijd op de laatste arbeidsdag van de maand beschikbaar komen?

Antwoord 1

Ja. Met ingang van de betaalmaand juni 2000 is door samenvoeging van een aantal betaalsystemen bij de SVB de betaling van de Duitse rente een onderdeel geworden van het bestaande AOW-betaalsysteem. De betaalmomenten zijn zodanig, dat de Duitse renten 1 tot 3 dagen later dan voorheen worden bijgeschreven.

Vraag 2

Is het u bekend, dat volgens Duitse regelgeving de «Versicherungsanstalten» verplicht zijn ervoor te zorgen dat de rente uiterlijk op de laatste bankwerkdag wordt betaald zodat deze steeds op de eerste dag van de maand beschikbaar is?

Antwoord 2

Ja. Op basis van Duitse wetgeving die per 1 juli 2000 in werking is getreden ( Wet van 27 juni 2000, gepubliceerd in het Bundsegesetzblatt Jahrgang 2000 Teil 1, Nr. 29, op 30 juni 2000), dient de Duitse rente op de laatste bankwerkdag van de voorafgaande maand ter beschikking van de rechthebbenden te staan. Daarvòòr was dit de eerste van de desbetreffende maand.

Vraag 3

Bent u bereid zodanige stappen te zetten dat de SVB, zoals in het verleden door het Bureau Duitse Zaken geschiedde - nu onderdeel van de SVB - , de gelden weer maandelijks uiterlijk op de laatste werkdag van de bank uitbetaalt?

Antwoord 3

De SVB zal met de Landesversicherungsanstalt (Lva) Westfalen overleggen over mogelijke oplossingen. Ik zie dan ook geen aanleiding tot initiatieven mijnerzijds, dit te meer omdat de SVB deze betalingen verricht onder verantwoordelijkheid van de Lva Westfalen.

Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie