Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste Borselse inburgeringscertificaten uitgereikt

Datum nieuwsfeit: 07-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Borsele

Eerste Borselse inburgeringscertificaten uitgereikt

Wethouder Tollenaar met de 'ingeburgerden' De Wet inburgering nieuwkomers is eind 1998 in werking getreden. Deze wet houdt in dat vreemdelingen, die zich voor het eerst voor onbepaalde tijd in Nederland vestigen, een zogenaamd inburgeringsprogramma moeten volgen. Ter gelegenheid van het voltooien van dit programma door de eerste groep nieuwkomers uit Borsele heeft wethouder Tollenaar op 7 september de eerste inburgeringscertificaten uitgereikt in het gemeentehuis te Heinkenszand.

Nederlands, maatschappij- en beroepenoriëntatie De eerste Borselse nieuwkomers die het afgelopen schooljaar een inburgeringsprogramma hebben gevolgd zijn mensen uit Amerika, Costa Rica, Kosovo, Roemenië en Macedonië. Het programma duurt een jaar en bestaat uit diverse onderdelen. Het ROC in Goes verzorgt de cursussen Nederlands, maatschappij- en beroepen oriëntatie. Daarnaast krijgen de nieuwkomers van de gemeente trajectbegeleiding en geven de vrijwilligers van de Stichting Vluchtelingen en Nieuwkomers maatschappelijke begeleiding. Zo houden ze de vinger aan de pols of de mensen zichzelf kunnen redden. De bedoeling is dat men niet afhankelijk blijft van instanties of de Nederlandse partner, maar zelf leert zijn of haar weg te vinden.

Certificaat opent deuren voor verdere begeleiding Ter afsluiting van het inburgeringsprogramma ontvangen de nieuwkomers een inburgeringscertificaat. Na afloop van het programma worden de nieuwkomers die verder willen leren of willen gaan werken, voor verdere begeleiding doorverwezen naar het Arbeidsbureau of naar de afdeling Sociale Zaken van de gemeente. In januari 2001 zal een tweede groep nieuwkomers hun programma voltooien. Inmiddels zijn ook alweer aanmeldingen ontvangen voor de derde groep, die na de zomervakantie start.

Verschillende groepen komen in aanmerking
De doelgroep voor het volgen van een inburgeringsprogramma bestaat gedeeltelijk uit vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben ontvangen en gedeeltelijk uit personen die zich hier bij een Nederlandse partner vestigen. Tot de doelgroep behoren ook Nederlanders, die buiten Nederland zijn geboren, maar die zich hier vestigen en die de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheersen. Onder de Wet inburgering nieuwkomers vallen geen vreemdelingen die uit de Europese Unie komen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie