Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Tandartsentekort vraagt om oplossingen' in VWS Bulletin

Datum nieuwsfeit: 08-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Tandartsentekort vraagt om oplossingen

Buitenlandse tandartsen moeten makkelijker in Nederland aan de slag kunnen. Bovendien moeten meer studenten instromen in de opleiding tandheelkunde en mondhygiëne. Deze maatregelen zijn op korte termijn nodig om het groeiend tekort aan tandartsen op te lossen, stelt de Adviesgroep capaciteit mondzorg, die op 21 augustus een rapport aanbood aan minister Borst. Als we de zaak op zijn beloop laten, blijven over twintig jaar 1 miljoen mensen verstoken van tandheelkundige zorg, waarschuwt prof. dr. R.M. Lapré, voorzitter van de adviesgroep.

Aan de toelating van buitenlandse tandartsen wordt al gewerkt op het ministerie van VWS. In 1999 werden 90 tandarts(specialisten) met een buitenlands diploma ingeschreven in het BIG-register. Maar voor veel buitenlandse tandartsen van buiten de EER (Europese Economische Ruimte) geldt dat hun diploma niet gelijkwaardig is aan dat van de Nederlandse tandarts. Deze tandartsen wacht een lange en ingewikkelde weg van na- en bijscholing en het volgen van stages bij een Nederlandse beroepsgenoot, maar ook van inburgering, werk- en verblijfsvergunningen, taalcursussen. Om daarin verlichting te brengen wil VWS een (extern) centraal meldpunt voor buitenlandse beroepsbeoefenaars in het leven roepen. Vanuit dit meldpunt kan de begeleiding van de buitenlandse tandarts (maar ook van bijvoorbeeld artsen of verpleegkundigen) beter worden gecoördineerd.
Op de langere termijn verwacht de Adviesgroep veel van het zogenaamde teamconcept, waarbij tandartsen, mondhygiënisten en tandprothetici rondom de patiënt nauw samenwerken. Op deze manier kan bijvoorbeeld de mondhygiënist worden opgeleid om taken van de tandarts over te nemen, zoals periodieke gebitscontroles, waardoor deze laatste zich weer kan concentreren op behandelingen op academisch niveau.
De Adviesgroep capaciteit mondzorg kreeg in januari van dit jaar de opdracht de ernst en omvang van het tekort in de tandheelkundige zorg in kaart te brengen en aanbevelingen te doen voor aanpak van dit probleem. De leden waren deskundigen uit de beroepsgroepen, zorgverzekeraars, universiteiten, overheid en patiënten/consumentenorganisaties. Eind 2000 zal de minister haar standpunt naar de Tweede Kamer sturen. De uitbreiding van de numerus fixus van 260 naar 300 plaatsen gaat wat haar betreft met ingang van het studiejaar 2001 in. Hierover zal met het ministerie van OCenW overleg worden gevoerd.

Dit artikel is gepubliceerd in VWS Bulletin, nummer 8 van 8 september 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie