Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Standpunt Buitenlandse Zaken over Guyana Shield initiatief

Datum nieuwsfeit: 08-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Tweede Kamer der Staten-Generaal
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

Brief BUZA over het guyana shield initiatief

Gemaakt: 14-9-2000 tijd: 15:4

1


Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 8 september 2000

Tijdens het algemeen overleg over Suriname op 28 juni jl. heb ik toegezegd u te informeren over het `Guyana shield' initiatief dat door het Nederlands Comité van de World Conservation Union aan mijn collega voor Ontwikkelingssamenwerking is voorgelegd ter financiering.

Het initiatief betreft het waarderen van de mondiale en lokale milieufuncties van het regenwoud van het Guyana plateau in Zuid Amerika dat nog voor een groot deel intact is. Dit regenwoud dat zich uitstrekt van noord Colombia via Venezuela, Guyana en Suriname tot aan noord Brazilië, is van groot belang voor zijn functies van behoud van biodiversiteit, klimaatregulatie en hydrologische regulatie. Voor de lokale bevolking levert dit regenwoud voedsel, woonomgeving en bosproducten op.

Het Nederlands Comité van IUCN stelt voor om met de Wereldbank, met de Interamerican Development Bank en het World Resources Institute alsmede met de nationale overheden en de lokale bevolking en haar organisaties, deze functies en diensten van het regenwoud in kaart te brengen en te koppelen aan een systeem van beloning. Dit systeem van beloning zou gekoppeld kunnen worden aan het Wereldmilieufonds (Global Environment Facility).

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking vindt het idee van functiebeloning waardevol en de Directie Milieu en Ontwikkeling zal de beoordeling van het voorstel binnenkort afronden.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie