Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mini-antenne meet ozonlaag

Datum nieuwsfeit: 01-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Mini-antenne meet ozonlaag

Onderzoekers van het NWO-instituut SRON zijn meer te weten gekomen over het lastig te voorspellen gat in de ozonlaag boven de noordpool. Onderzoekers van het instituut ontwikkelden een supergeleidend detectiesysteem dat met een mini-antenne, gas in de ozonlaag meet.

De NWO-Stichting Ruimteonderzoek Nederland (SRON) voerde in de afgelopen winters meerdere meetcampagnes uit boven de noordpool. Uit de metingen bleek dat er aanzienlijk meer van het ozonafbrekende chloormonoxide aanwezig is in de ozonlaag dan de modellen voorspellen. Met de opgedane kennis willen de onderzoekers de modellen dan ook verbeteren.

De onderzoekers maakten voor hun metingen gebruik van een nieuw instrument. In samenwerking met de universiteit van Bremen in Duitsland ontwikkelde SRON een antenne die hoogfrequente signalen kan detecteren. Moleculen in de atmosfeer zenden de hoogfrequente signalen uit. De frequentie vertelt welk molecuul aanwezig is terwijl de sterkte van het signaal de hoeveelheid aangeeft. De onderzoekers keken ook naar de signalen die afkomstig zijn van chloormonoxide dat een belangrijk tussenproduct is bij de afbraak van de ozonlaag.

De frequentie van de signalen die chloormonoxide uitzendt, is ongeveer duizend keer zo hoog als die van de televisieband. De bekende harkvormige antenne op het dak voor de ontvangst van tv-signalen zou voor het opvangen van chloormonoxidesignalen dan ook zon duizend keer verkleind moeten worden tot ongeveer twee millimeter. Omdat dat praktisch onmogelijk was, hebben de onderzoekers gekozen voor golfpijpdetectoren.

Deze detectoren zijn supergeleidend en werken alleen bij een temperatuur van bijna 273 graden onder nul. Overigens zijn deze detectoren enkele duizendste millimeters groot en zijn ze ingebouwd in een apparaat ter grootte van drie koelkasten. Vanaf de grond kijkt het apparaat nauwelijks een meter ver. Daarom verrichten de onderzoekers de metingen met het instrument vanuit een vliegtuig op twaalf kilometer hoogte.

Voor een goed inzicht in de chemie van de ozonlaag is een wereldwijde dekking van de metingen met satellieten noodzakelijk. De huidige satellietinstrumenten zijn echter niet zo gevoelig als het door SRON en de universiteit van Bremen ontwikkelde apparaat. Ondanks de beperkte dekking lieten de vliegtuigmetingen goede resultaten zien. In de toekomst kan de door SRON ontwikkelde technologie een plaats krijgen in de satellieten voor de bestudering van de ozonlaag.Nadere informatie en illustraties (bijvoorbeeld fotos van het meetvliegtuig) bij:

* drs. Quintus Laurens Kleipool (SRON, Groningen)
* tel. (050) 3634028 of (050) 3634074, fax (050) 3634033
* e-mail (qlk@sron.rug.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie