Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kies van olifant gevonden in antiek Egypte

Datum nieuwsfeit: 01-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Kies van olifant gevonden in antiek Egypte

Archeologen hebben tijdens een NWO-project in Egypte een olifantenkies opgegraven. De onderzoekers vonden de kies in een ruim tweeduizend jaar oude nederzetting aan de kust van de Rode Zee. Vroegere bewoners voeren de olifanten per schip vanuit Afrika naar Egypte om ze te gebruiken in oorlogen.

Het stuk kies is acht centimeter lang, drie centimeter breed en een centimeter dik. De kies lag op een vuilnisbelt in een industriegebied van de opgegraven stad Berenike. Berenike ligt ongeveer 250 kilometer ten oosten van Aswan en 800 kilometer ten zuiden van Suez. Volgens bewaard gebleven geschriften was Berenike een belangrijke handelshaven vanaf de derde eeuw v. Chr. tot de zesde eeuw na Chr.

In 275 v. Chr. stichtte koning Ptolemeus II de haven voor de internationale handel en het transport van olifanten uit Afrika. De Afrikaanse olifanten werden gebruikt in de oorlog tegen de Seleuciden. De Seleuciden blokkeerden de aanvoer van olifanten uit India. De Ptolemeeën vingen hun olifanten in oostelijk Soedan, Eritrea en Ethiopië en transporteerden die op speciale schepen naar Berenike.

De onderzoekers denken dat de olifanten van Berenike door de oostelijke woestijn naar de nijlvallei liepen. De olifantenkies vormt de eerste archeologische aanwijzing dat inderdaad ooit olifanten in Berenike rondliepen. Het opgravingsteam had al meermalen ivoor gevonden, maar dat zou ook als handelswaar kunnen dienen. In december begint het nieuwe opgravingseizoen. Dan hopen de onderzoekers meer te achterhalen over de organisatie van het olifantentransport.

De expeditie in Berenike staat onder leiding van Willeke Wendrich, van de Universiteit Leiden en de Universiteit van Californië in Los Angeles en Steven Sidebotham van de Universiteit van Delaware. Bijna veertig archeologen onderzoeken de voorwerpen die tachtig Ababda-nomaden opgraven en blootleggen. Het onderzoeksteam is voor voedsel aangewezen op de plaats Quseir, 300 kilometer naar het noorden. Water is afkomstig van een 130 kilometer zuiderlijker gelegen bron. Alle teamleden slapen in tenten. De expeditie beschikt over twee gedeukte autos voor zowel het werk in de woestijn als de aanvoer van goederen. Zonnepanelen wekken de elektriciteit op voor computers, printers en microscopen. Mijnlampen en kaarsen zorgen voor licht.

In 2002 verschijnt het wetenschappelijke boek met daarin beschrijvingen van de vondsten van het jaar 2000 inclusief de olifantenkies.Nadere informatie bij:

* dr. Willeke Wendrich (Universiteit Leiden en Universiteit van Californië)

* tel. 00 1 310 8254165, fax 00 1 310 2062405
* e-mail (wendrich@barnard.nl)
of

* prof. dr. Corrie Bakels (UL, Faculteit Archeologie)
* tel. (071) 5272393, fax (071) 5272429

* e-mail (c.c.bakels@arch.leidenuniv.nll)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie