Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sterkste organisme wint niet altijd

Datum nieuwsfeit: 01-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO: Onderzoekberichten

De sterkste wint niet altijd

Als meerdere soorten organismen onderling concurreren, wint soms de zwakste. En dat is geen toeval. Bioloog dr. Jef Huisman van de Universiteit van Amsterdam krijgt 1,6 miljoen gulden PIONIER-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om het onderzoek naar de concurrentie tussen soorten uit te breiden.

De selectietheorie van Darwin voorspelt dat de zwakkeren het onderspit delven en alleen de sterkste concurrent overblijft. Zo eenvoudig is het echter niet. De nieuwste modelontwikkelingen in de theoretische biologie geven aan dat in sommige gevallen de strijd om het bestaan volstrekt chaotisch verloopt. Een publicatie in Nature van de groep van dr. Jef Huisman liet vorig jaar zien dat soms de ene soort in het voordeel is, dan weer een andere soort naar voren komt en vervolgens een derde de macht overneemt. Dit gebeurt in een eindeloze reeks van grillige fluctuaties. Het chaotische gedrag van deze strijd betekent dat er grenzen zijn aan de voorspelbaarheid.

Voor het bestuderen van de concurrentie tussen soorten gebruikt de groep van Huisman fytoplankton als model. Fytoplankton is de verzamelnaam voor de microscopisch kleine algen die in zoet en zout water rondzweven. De soortenrijkdom van het fytoplankton is verbluffend groot. Een druppel water uit een willekeurig meer in Nederland bevat al snel veertig tot zestig verschillende soorten. Veel van deze soorten zijn eenvoudig en snel te kweken in het laboratorium. Het PIONIER-onderzoek combineert laboratorium-experimenten met veldwerk en wiskunde. De onderzoekers hopen dat ze niet alleen meer te weten komen over fytoplankton, maar ook over de algemene wetmatigheden bij concurrentie die ook toepasbaar zijn op andere ecosystemen.

Fytoplankton vormt de basis voor het leven in meren en oceanen. De algen groeien net als planten met behulp van licht, kooldioxide en mineralen zoals stikstof, fosfaat en ijzer. Op wereldschaal speelt fytoplankton een rol als demper van het broeikaseffect doordat het grote hoeveelheden van het broeikasgas kooldioxide opneemt.Nadere informatie bij:

* dr. Jef Huisman (UvA)

* tel (020) 5257085, fax (020) 5257064

* e-mail (jef.huisman@chem.uva.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie