Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gesproken tekst op basis van verslagen op teletekst

Datum nieuwsfeit: 01-09-2000
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO: Onderzoekberichten

Van tabel naar wedstrijdverslag

NWO-onderzoekers aan de Technische Universiteit Eindhoven hebben een computerprogramma ontwikkeld dat gesproken tekst maakt van de puntsgewijze wedstrijdverslagen op teletekst. Het computerprogramma GoalGetter spitst zich toe op voetbal, maar kan worden aangepast voor bijvoorbeeld weerberichten.

Een computer kan niet zondermeer een goed verhaal maken op basis van een tabel. De computer moet de tekst vloeiend kunnen uitspreken, de tekst moet taalkundig goed in elkaar zitten en daarnaast natuurlijke variatie vertonen. Onderzoekers van het NWO-prioriteitsprogramma Taal- en Spraaktechnologie maakten een computerprogramma en zetten een demonstratie ...

Dit waren de eerste 100 woorden van de door u opgevraagde pagina uit het Nieuwsbank persberichtenarchief. Na betaling kunt u het hele persbericht lezen.
Bent u abonnee? Klik hier om uw wachtwoord op te geven.
Wilt u nu snel binnen tien minuten abonnee worden? Klik dan hier.

Klik hier om het volledige persbericht te lezen
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie