Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vijftig jaar groen in Capelle a/d IJssel

Datum nieuwsfeit: 01-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Capelle a/d IJssel


Capelle Actueel - gemeentenieuws Vijftig jaar groen in Capelle

Vijftig jaar groen in Capelle

In 1950 werd de eerste plantsoenman bij de gemeente Capelle in dienst genomen. De heer A. Molenaar, woont nog steeds in Capelle. Hij werd aangenomen voor de groentaken. Een vorm van groenvoorziening was dus een feit. Na 50 jaar ligt er nu circa 220 hectare groen door de gehele gemeente.

Capelle heeft de gehele groenhistorie meegemaakt en alle trends in het openbaar groen toegepast.
Van keurig aangelegde plantsoenen, zoals nu nog te zien langs bijvoorbeeld de Rozensingel in de wijk Schenkel. Van rozenperken in strak geschoren gazons en het Van Maerlantpark in de wijk Middelwatering, tot het ruige gebruiksgroen rond de Hoekenflats in Oostgaarde en de Rondelen in Middelwatering.
Middelwatering een wijk uit de jaren 60, kende over het algemeen recht-toe-recht-aan groen. De plantsoenvakken waren vaak beplant met 1 soort heester, de zogenaamde vakbeplanting. Sierbeplanting vierde in die jaren hoogtij. Veel kleur en veel bloemen en bessen.

Terug naar de natuur
Oostgaarde werd gebouwd in de vette jaren 70. Veel groen en grote oppervlakten sierbestrating in patronen aangelegd in de toen in zwang zijnde woonerven. Bij de laatste ophogingen in Oostgaarde zijn veel van deze sierpatronen onder financiële druk verdwenen. De groenaanleg in die jaren was aanvankelijk nog kleurrijk, maar veranderde drastisch. De algemene kreet was: Terug naar de natuur. 1970 was immers door de Verenigde Naties uitgeroepen als het Internationale Jaar van de Natuur. Kleur raakte uit de mode en ook exotische gewassen raakten op de achtergrond in het openbaar groen. Het moest groen zijn, het liefst inheemse gewassen. Typische voorbeelden hiervan zijn de Hoekenflats in Oostgaarde en de - in dezelfde tijd gebouwde - Rondelenflats aan de westzijde van Middelwatering. Midden 80-er jaren kwam de roep om meer kleur vanuit de bewoners weer opzetten. De ouderwetse vakbeplanting kwam echter niet meer terug. Uit de natuurlijke periode bleef het gemengd planten van allerlei heesters met meestal eensoortige onderbeplanting.

Trend
De huidige trend - mede onder financiële druk - is meer grasvelden en het uitgeven van veel grond - die normaal gezien van openbaar groen werden voorzien - aan de burgers. Een goed voorbeeld hiervan is de wijk s-Gravenland. Schollevaar zat in een overgangsperiode van natuurlijk groen langs buitenranden en doorgaande wegen en fietspaden, naar sierlijk groen op de woonerven.
Het plantsoen gelegen achter de Doormanstraat in Capelle-West kan wel tot de oudste groenplekken van Capelle gerekend worden. De echte oudste groene plek in Capelle is het zogenaamde Doorenbos- plantsoen aan de Dorpsstraat in Middelwatering. Dit plantsoen werd aangelegd in 1928 / 1929.

Wijkparkje Capelle-West
Echter, voor de feestelijkheden in het kader van 50 jaar Groenvoorziening in Capelle legt de gemeente de nadruk op het wijkparkje in Capelle-West. Aanleg eerste helft van de jaren 50. Het groen bestond uit oude en versleten bomen, heesters en bosplantsoen. Veel oude en scheefstaande zware populieren, versleten gras met een slecht functionerende drainage.
Het is een plek waar jaarlijks jeugdactiviteiten door de Buurtgroep Capelle-West worden georganiseerd. Na veel overleg met de Buurtgroep en de omwonenden is er een plan ontstaan dat momenteel in uitvoering is. Het oude plantsoen is verwijderd, de populieren omgehakt, de drainage vernieuwd en de verhardingen opnieuw aangelegd. Nieuwe bomen en heesters worden, afhankelijk van het weer, nog voor 1 april geplant. In de maanden april / mei wordt het gras ingezaaid en in de maand oktober volgt nog een flinke partij bollen, die de bewoners zelf kunnen planten. De buurtgroep is tevreden. De meeste omwonenden ook. Het is natuurlijk moeilijk om iedereen in dezelfde mate tevreden te stellen. We zijn benieuwd naar de situatie op 1 september aanstaande. Dan wordt dit terrein geopend met een klein feestje.

Onthulling bord
Het is een bijzonder project want, naast het geld van de gemeente Capelle voor deze renovatie, hebben veel bedrijven in het kader van 50 jaar groenvoorziening in Capelle, belangeloos meegewerkt. Het zijn bedrijven die gedurende 50 jaar groenvoorziening hun steentje hebben bijgedragen. Hetzij in groenvoorziening, hetzij bij de ontwikkeling van Capelle in het algemeen.

Op vrijdag 1 september 2000 wordt ter plekke een bord onthuld waarop de namen van de bedrijven vermeld staan, die aan dit project hebben meegewerkt. Wethouder John Tammel onthult het bord. Bij die gelegenheid wordt het parkje overgedragen aan de buurtgroep Capelle-West, ten behoeve van hun activiteiten, en aan de Buurtonderhoudsploeg om het onderhoud weer ter hand te nemen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie