Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Restauratie voorgevel Schepenhuis van Gedele in Gent

Datum nieuwsfeit: 01-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

<< terug heet van de naald archief zoek

V o o r g e v e l s c h e p e n h u i s v a n G e d e l e w o r d t g e r e s t a u r e e r d

Op 1 september begint de restauratie van de voorgevel van het schepenhuis van Gedele, de renaissancevleugel van het stadhuis. De werken zullen duren tot midden 2001.

De opdracht werd uitbesteed aan de NV Verstraete & Vanhecke uit Antwerpen-Wilrijk, een aannemersbedrijf dat de voorbije jaren ook de achtergevel en de dakvlakken van dezelfde stadhuisvleugel - met heroprichting van de monumentale sierschouwen en de dakkapellen- voor zijn rekening nam.

Zoals bekend vormt het stadhuis geen architecturale eenheid. Het bestaat uit onder andere twee schepenhuizen, allebei gebouwd in een andere tijd, volgens de toenmalige bouwtrant. Het ene schepenhuis was de vaste stek voor de wethouders van de Keure, die vanaf het begin van de 14de eeuw de openbare zaken bestuurden. In het andere - dat vanaf 1 september gerestaureerd wordt - kwamen de raadslieden van Gedele samen rond de persoonsgebonden materies.

Tussen 1595 en 1618 kwam er een volledig nieuw schepenhuis van Gedele in renaissancestijl. De bouwwerken liepen niet bepaald "van een leien dakje" en er kwamen verschillende bouwmeesters aan te pas. Toen de werken gevorderd waren tot het begin van de tweede verdieping, werden ze wegens geldgebrek opgeschort. In 1614 begon een nieuwe bouwfase, waarin werd beslist een derde verdieping aan het gebouw toe te voegen. De opeenvolging van Toscaanse, Ionische en Corinthische driekwartzuilen zou geïnspireerd zijn op de vormgeving van de Italiaanse renaissancepalazzi.

Langs de Botermarkt telt de gevel nu negentien traveeën, en langs de Poeljemarkt negen. Die laatste negen zijn uitgewerkt in twee topgevels, rijkelijk versierd met voluten, nissen en obelisken. Beide topgevels zijn in 1976-1980 integraal vernieuwd.

Nu wordt de voorgevel gerestaureerd met respect voor de stijl. In de loop der tijden zijn de witte natuursteen (gebruikt voor onder meer de vensterdorpels, friezen en sokkels) en de blauwe hardsteen (van onder andere gevellijsten en zuilen) van deze gevel sterk geërodeerd. Geregeld werden al loszittende delen en steenbrokken voor de veiligheid verwijderd.

Vanaf het nieuwe schooljaar zal de NV Verstraete & Vanhecke de gevel volledig reinigen, de verweerde natuursteen vervangen of herstellen en het schilder- en schrijnwerk inspecteren en eventueel herstellen. Daarnaast is ook een natuursteenversteviging en een waterafstotende behandeling voorzien.

Om deze werken te kunnen uitvoeren, blijft de stelling vóór het stadhuis, kant Botermarkt, staan. Het stadhuis zal tijdens de werken toegankelijk zijn via de trappen aan de hoofdingang.

Met deze restauratie is een bedrag van 57 061 781 frank (exclusief BTW) gemoeid. Een belangrijk deel van de totale restauratiekost (70
453 831 frank inclusief BTW) wordt gedragen door het Vlaams Gewest en het provinciebestuur in de vorm van een restauratiepremie. Informatie

Erik Bonte, wd. directeur-manager, Dienst Gebouwen, Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, tel. (09)266 78 40, gsm (075)37 61 55, fax (09)266 78 49, e-mail (tdg@gent.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie