Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groei institutionele beleggingen stokt

Datum nieuwsfeit: 01-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Groei institutionele beleggingen stokt

De institutionele beleggingen zijn in het eerste halfjaar van 2000 toegenomen met bijna 7%. De groei vond geheel plaats in het eerste kwartaal van dit jaar. In het tweede kwartaal is de stand van de beleggingen blijven steken op 1,6 biljoen gulden. Dit komt overeen met ongeveer tweemaal het binnenlands product van Nederland, dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Totale beleggingen nemen niet toe in tweede kwartaal De totale beleggingen van pensioenfondsen en verzekeraars zijn in de eerste helft van dit jaar toegenomen met 100 miljard gulden tot 1600 miljard gulden. Deze stand werd reeds aan het eind van het eerste kwartaal bereikt. De toename in het eerste kwartaal bestaat voor 2/3 uit koersstijgingen en voor 1/3 uit aankopen. In het tweede kwartaal van 2000 is er sprake geweest van koersverliezen ter grootte van circa 20 miljard gulden. Deze zijn iets groter dan de aankopen die per saldo zijn gedaan. De waarde van de totale beleggingen is hierdoor een fractie lager.

Verschil in groei bij verzekeraars en pensioenfondsen De verzekeraars hebben een toename gerealiseerd van de beleggingen van bijna 10% in het eerste halfjaar van 2000. De beleggingen van pensioenfondsen stijgen in dezelfde periode met slechts de helft hiervan, 5%. Dit verschil hangt samen met de beduidend grotere portefeuille buitenlandse beleggingen van pensioenfondsen.

Koerswinst 46 miljard gulden in eerste halfjaar
Over de eerste helft van 2000 is de waarde van de institutionele beleggingen met 46 miljard gulden gestegen ten gevolge van koersveranderingen: 66 miljard gulden koerswinst in het eerste kwartaal en 20 miljard koersverlies in het tweede kwartaal. Zowel op aandelen als op obligaties is een koersverlies geleden in het tweede kwartaal. Op onroerend goed is in beide kwartalen een positief waarderingsresultaat behaald.

Staatsobligaties in defensief
Het belang van de institutionele beleggers in staatsobligaties is in het tweede kwartaal met 7% teruggevallen. De opleving in het eerste kwartaal (+10%) is van korte duur geweest. De afnemende trend van de laatste jaren lijkt zich hiermee voort te zetten. Deze afnemende trend doet zich met name bij de pensioenfondsen voor. Bij verzekeraars schommelt het belang in staatsobligaties rond de 16%. In het laatste kwartaal echter daalt dit naar 14,5% van de totale beleggingsportefeuille.

Buitenlandse beleggingen dupe van dalende koersen
In guldens gemeten, neemt alleen het buitenlands belang van de institutionele beleggers toe. De beleggingen in binnenlandse sectoren schommelen al een aantal kwartalen rond dezelfde bedragen. Het deel van de totale beleggingsportefeuille dat in het buitenland is belegd, neemt nog steeds toe. Dit deel bedraagt thans ruim 47%. Ultimo 1999 was nog 45% in het buitenland belegd. Nagenoeg de hele buitenlandse portefeuille bestaat uit effecten (97%). Verzekeraars brengen 1/3 van hun aandelen en obligaties onder in het buitenland. Pensioenfondsen daarentegen 2/3 van hun obligaties en zelfs 80% van hun aandelen. In het tweede kwartaal is zowel bij verzekeraars als bij pensioenfondsen een lichte daling bij de buitenlandse aandelen geconstateerd (-1,6% respectievelijk -0,3%). Wereldwijd lagere koersen liggen hieraan ten grondslag.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie