Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

STANK VOOR BANK stelt revolutionaire belasting Tophoppen in

Datum nieuwsfeit: 01-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht 1 september 2000 van Stank voor Bank

STANK VOOR BANK stelt revolutionaire belasting op Tophoppen in. Voor actievoerders! TEGEN IMF en WB? Support your local activities

De maand september breekt aan. Veel aandacht zal gevestigd worden op IMF en Wereldbank en verzet tegen dat soort motoren achter de economische globalisering. Het spectaculaire hoogtepunt zal ongetwijfeld eind van de maand in Praag te zien zijn.

Evenals in vele andere landen, hebben critici van Wereldbank en IMF ook in Nederland de koppen bijeen gestoken om hier ten lande activiteiten voor te bereiden. Parallel zijn mensen begonnen met voorbereidingen voor participatie aan de protesten in Praag.

Nu blijkt dat er grote hordes mensen naar Praag toe willen reizen, terwijl het aantal mensen dat zich in nederland actief wil tonen tamelijk beperkt blijft. Er is een oproep om twee weken voorafgaand aan het begin van de IMF/Wereldbank-vergaderinglokaal actie te voeren, en ook aan te haken bij de Internationale Aktiedag tegen het Kapitalisme (26 september). Stank voor Bank, het platform dat acties in nederland coordineert, wil nog eens benadrukken dat de lokale activiteiten MINSTENS zo belangrijk zijn als het spektakel in Praag. Nog afgezien van wat je kunt bereiken in die stad, die door de poltie belegerd zal zijn, kun je je immers afvragen of dat soort massale top-protesten wel zin heeft als ze zich niet ook vertalen naar lokale actieperspectieven, en als het niet tegelijkertijd lukt om blijvende verzetsstructuren te ontwikkelen. Want anders levert het niet veel meer op dan een fotogenieke veldslag en wat sterke verhalen op de verjaarspartijtjes.

Hierbij kondigt het dagelijks bestuur van Platform Stank voor Bank een revolutionaire belasting op Tophoppen af: Je mag desgewenst wel naar Praag, maar alleen als je ook je steentje bijdraagt aan de activiteiten in Nederland, en nadenkt over de strategie voor 'na Praag'. Hoewel Stank Voor bank geld heel goed kan gebruiken (op gironr. 8406240 tnv. Weggeefwinkel Leiden), is deze maatregel niet met een donatie af te kopen. De implementatie van onze maatregel wordt nog ontwikkeld. Voor zover mensen niet meteen vrijwillig overtuigd raken van de juistheid van onze belastingmaatregel, denken wij aan dwangmaatregelen zoals het bij vertrek blokkeren van de bussen naar Praag, of het doorgeven van namen van belastingdebiteuren aan de Tsjechische grenspolitie, in de hoop dat ze teruggestuurd zullen worden.

De door ons ingestelde maatregel wil uiteraard niet zeggen dat wij het niet belangrijk vinden dat er massale protesten tijdens toppen plaatsvinden. In tegendeel. Lokale acties zijn echter even noodzakelijk. De banken en bedrijven die profiteren van IMF en Wereldbank, en de politici die de weg voor hen vrijmaken, zitten bij u allen om de hoek. Tijdens de actie2weekse en op 26 september (en daarvoor en daarna) heeft iedereen de kans om ze te pogen tot fatsoen te brengen. Grijp die kans! Voor informatie en contactadressen; zie de website van Stank voor Bank (www.huizen.dds.nl/~stank) of de gratis actiekrant die net afgekomen is. Daar zie je bijvoorbeeld een lijst met lokale activiteiten die al gepland zijn (in Nijmegen, Wageningen, Leiden, Amsterdam, Beek en Donk, Utrecht) waar je bij aan kunt sluiten. En voeg nieuwe plaatsen en acties aan de lijst toe!

Platform Stank voor Bank,
(stank@dds.nl)
Postbus 2228, 2301 CE Leiden,
of 020-6279661, 0317-423588, 071-5173019

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie