Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Demonstratie tegen doodstraf Mumia Abu-Jamal

Datum nieuwsfeit: 02-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht

Amsterdam, 31 augustus 2000

Aftrap campagne voor de Amerikaanse ter dood veroordeelde Mumia Abu Jamal

Sympathisanten van Mumia Abu-Jamal in Nederland gaan demonstreren bij de Amerikaanse ambassade

Op zaterdag 2 september gaan supporters van Mumia Abu-Jamal (meer informatie over zijn zaak onderaan dit persbericht) in Den Haag de straat op om te demonstreren voor vrijlating van de ter dood veroordeelde Amerikaanse politieke gevangene. Dit protest maakt onderdeel uit van een wereldwijde campagne die pleit voor de vrijheid van Mumia Abu- Jamal. De Nederlandse sympathisanten maken zich met name zorgen over de onrechtvaardigheid van de rechtszaken tegen Mumia Abu-Jamal en de grotere context waarin deze zaak wordt geplaatst; systematisch racisme, politie-geweld, vervolging van politieke dissidenten en het gebruik van de doodstraf in de Verenigde Staten.

Achtergrond van Mumia Abu-Jamal

Mumia werkte als een radicale en politieke journalist in Philedelphia. Hij was minister van informatie van de Black Panters, afdeling Philedelphia en een sympathisant van de organisatie MOVE, op het moment dat hij werd gearresteerd in 1981. Zijn arrestatie voor de moord op een blanke politie-man werd gevolgd door een extreem onrechtvaardige rechtszaak. In een proces, waar hij nauwelijks bij aanwezig was, geen eigen verdediging of een advocaat van eigen keuze mocht, werd hij door rechter Albert Sabo, die de meeste doodvonnissen in de V.S. uitsprak, bijna allemaal tegen afro-amerikanen, ter dood veroordeeld.

Sindsdien zit Mumia Abu-Jamal in de dodencel. Een wereldwijde beweging die opkomt voor zijn rechten en een eerlijk proces eist, bereikte haar hoogtepunt in 1995, toen Mumia's executie-datum bekend werd, ondanks alle lopende beroepen tegen deze doodstraf. Tien dagen voor de executie besloot de Amerikaanse justitie, onder druk van buitenlands en binnenlands protest, de executie aan te houden. Het gerechtshof in Philedelphia weigerde echter om zijn zaak te heropenen. Mumia is nu in zijn laatste beroepsmogelijkheid aangekomen, als hij dit verliest kan hij dit jaar nog terechtgesteld worden.

Ook Amnesty International pleitte in februari van dit jaar met een lijvig rapport voor een nieuw proces en ook in Europa, waar de afkeer van de doodstraf groot is, spreken steeds meer regeringen zich uit voor heropening van de zaak Mumia Abu-Jamal. Eind april van dit jaar nam de Belgische regering unaniem de resolutie over een nieuw proces aan, in navolging van het Europees Parlement.

Zaterdag 2 september Den Haag

Demonstratie van Den Haag Centraal Station naar de Amerikaanse ambassade, alwaar een petitie wordt aangeboden.

Voor meer informatie over de geschiedenis van de rechtsgang tegen Mumia Abu-Jamal zie: www.xs4all.nl/~tank/spg/mumia-nl/mumia.htm

of: Mumia @dds.nl of 020-6701995

Tijdens en voor de actie is de persgroep van de Mumia-steungroep bereikbaar op 06-22099225

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie