Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jos Welbers tentoonstelling in galerie Pictura in Aijen

Datum nieuwsfeit: 03-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT

Vanaf 3 september t/m 29 oktober toont galerie Pictura in Aijen werken op doek van de Gennepse schilder Jos Welbers. De schilderijen van Welbers zijn opmerkelijk van kwaliteit èn inhoud. Jos Welbers exposeerde eerder in o.m. Nijmegen en in het westen van het land. Behoudens enkele schilderijen in een lokale designmeubelzaak waren de werken van de Gennepenaar nog niet eerder in deze regio te zien. Een prima initiatief dus van Pictura dat daarmee een platform biedt aan Jos Welbers. De hoogste tijd voor een kennismaking.

Een stukje van mijn ziel

Jos is leraar in het middelbaar onderwijs. Maar schilderen heeft hem altijd geboeid. Reeds als kind tekende hij al graag en maakte schetsjes op alle papiertjes die hij in zijn handen kreeg. Tien jaar geleden pakte hij de draad van het tekenen weer op. Hij volgde een jaar lang een opleiding schilderen en experimentele technieken aan de Vrije Academie in Utrecht, met name om zijn techniek bij te spijkeren. Dat vormde voor Jos voldoende basis om zichzelf verder te ontwikkelen. Jos schildert altijd met acryl op doek. "Acryl ken ik inmiddels erg goed en voor mij is dat het materiaal waarmee ik het beste werk." Schilderen is voor Jos een uit de hand gelopen hobby. Hij is geen broodschilder maar werkt soms wel in opdracht. Overigens beperkt die opdracht zich alleen tot het formaat van het doek. "Ik moet vrij kunnen zijn in mijn werk. Als ik iets moet schilderen dat door een ander wordt voorgeschreven, is het niet meer van mij. In ieder werk zit een stukje van mijn ziel."

Worsteling met het doek

De doeken van Welbers kenmerken zich door een helder kleurgebruik en wekken de indruk dat er meer te zien is, als op het eerste gezicht blijkt. Dat maakt dat de toeschouwer eigenlijk niet op de schilderijen uitgekeken raakt. Het werk is met name expressionistisch van karakter. "Ik noem mijn werk abstract/figuratief" zegt de schilder er zelf over. "Ik werk intuïtief. Ik speel met het doek en dan ontstaat er iets. Ik ben pas tevreden met mijn werk als het beeld mij fascineert." Inspiratie vindt Jos met name in de natuur, in organische vormen. De Cobra schilders vormen een voorbeeld voor Jos omdat hij bij schilders als Appel of Molenkamp de worsteling met het doek herkent.

Verborgen schoonheid

De schilderijen van Jos Welbers tonen een innerlijke verbondenheid met mens en natuur. Welbers toont ons de verborgen schoonheid die schuilt in een bloemblad of in de houding van een mens. Zijn doeken maken die verborgen schoonheid zichtbaar. Als kunst emotie moet oproepen dan slaagt Welbers daar wonderwel in. Het mag een wonder heten dat hij nog niet eerder in de eigen regio heeft geëxposeerd. Gelukkig komt daar met de komende expositie bij Pictura verandering in.

Galerie Pictura - Aijenseweg 16b - Aijen (Gem. Bergen) - tel.0485-341970 - open: di. t/m za. 14.00 u. - 71.00 u.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie