Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

3 projecten genomineerd voor Hein Roethofprijs 2000

Datum nieuwsfeit: 04-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

3947

04.09.00

Drie projecten genomineerd voor de Hein Roethofprijs 2000

Drie projecten ter voorkoming van criminaliteit zijn genomineerd voor de Hein Roethofprijs 2000. De genomineerden zijn: 1. Het buurtvaderproject van de stichting Al Mawadda in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart/Overtoomse Veld; 2. Het project 'Veiligheid Op Straat' van de regiopolitie IJsselland, team Binnenstad Zwolle; 3. Het project 'Kennen en gekend worden' van zwemparadijs De Tongelreep in Eindhoven.

Dat maakt de commissie Hein Roethofprijs vandaag bekend in SEC, Tijdschrift over Samenleving en Criminaliteitspreventie. De Hein Roethofprijs wordt jaarlijks toegekend aan het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen. De prijs, een bedrag van 40.000 gulden, wordt voor de veertiende maal uitgereikt.

Het Amsterdamse Buurtvaderproject is opgezet naar aanleiding van de botsing tussen Marokkaanse jongeren en de politie in april 1998 in het stadsdeel Slotervaart/Overtoomse Veld. Bij een aantal Marokkaanse vaders, verenigd in de stichting Al Mawadda, rijpte het plan om in kleine groepjes tijdens de avonduren te surveilleren in de wijk. Aldus zouden ze de 'eigen' jongeren kunnen aanspreken op wangedrag. Van hun aanwezigheid zou bovendien een preventieve werking uitgaan. Ruim anderhalf jaar na de start van het project blijken de sociale controle en leefbaarheid zich positief ontwikkeld te hebben. Bovendien daalde het aantal overlastmeldingen sterk.

Het toenemende geweld in het uitgaansleven, waarop gemeente, politie en justitie afzonderlijk geen grip konden krijgen, vormde in 1993 de aanleiding om in de Zwolse binnenstad het project 'Veiligheid Op Straat' op te zetten. De gezamenlijke aanpak behelst een scala aan activiteiten, variërend van permanent politietoezicht tijdens de vrijdag- en zaterdagavond in het uitgaanscentrum, het aanstellen van horecacontactpersonen bij de politie, gezamenlijke training voor horeca en politie in het omgaan met overlast- en geweldsplegers, vaste gedragsregels in de horeca, het plaatsen van vandalismebestendige verlichting en cameratoezicht. De aanpak heeft er onder meer toe geleid dat het geweldsrisico (het aantal meldingen per 1.000 inwoners) in de Zwolse binnenstad is gedaald tot minder dan 4. Voor de gehele stad bedraagt dit cijfer 6.

Het Eindhovense zwembad De Tongelreep kampte halverwege de jaren negentig met diefstal, vandalisme en zedendelicten. In plaats van te kiezen voor uitsluiting van de - veelal jeugdige - daders koos het zwemparadijs, in samenwerking met de politie en het Bureau Criminaliteitspreventie, ervoor de oplossing te zoeken in socio- en technopreventieve maatregelen. Het project 'Kennen en gekend worden' omvat onder meer de inzet van Lim'mers (Locatie Interventie Medewerkers), het aanpassen van de kledingkluisjes en de installatie van een videobewakingssysteem. Dankzij de integrale preventieve aanpak daalde het aantal inbraken in kledingkluisjes en auto's en het aantal vernielingen van fietsen naar nagenoeg nul. Het aantal zedenzaken nam af van 21 in 1997 en 14 in 1998 naar 7 in 1999. Bovendien voelt 60% van de bezoekers zich veiliger dankzij de inzet van de Lim'mers.

Op maandagmiddag 30 oktober 2000 maakt juryvoorzitter mevrouw drs. M.W.M. Vos-van Gortel (lid van de Raad van State en oud-burgemeester van de gemeente Utrecht), tijdens een bijeenkomst op kasteel Wittenburg in Wassenaar, bekend welke van deze projecten wordt gekozen tot winnaar van de Hein Roethofprijs 2000. Deze prijs is een initiatief van de redactie van SEC.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 05-09-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie