Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Start metingen chemische wasserij in Breda

Datum nieuwsfeit: 04-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

START METINGEN CHEMISCHE WASSERIJ

Volgende week starten de metingen in het pand aan de Nieuwe Ginnekenstraat waarin chemisch wasserij Loekinette is gevestigd. Hiervoor is de wasserij volledig in bedrijf. Een week lang worden de hoeveelheden perchloorethyleen (PER) geregistreerd. Dit gebeurt in de woningen boven de wasserij. Aan de hand van de uitkomsten kan worden vastgesteld of maatregelen die de eigenaar van de wasserij heeft genomen voldoende zijn.

De resultaten van de meningen worden verwacht in de week van 11 september.

Op 4 september starten de metingen in het pand Nieuwe Ginnekenstraat 26, waar chemisch wasserij Loekinette is gehuisvest. Een week lang registreren meetapparaten de hoeveelheid PER, een middel dat wordt gebruikt bij het chemisch reinigen van kleding. Deze apparatuur hangt op enkele plaatsen in de woningen die zich boven de wasserij bevinden. De verzamelde gegevens worden verwerkt door een laboratorium. Bij de analyse die daarop volgt, is ook de milieuarts van de GGD West-Brabant betrokken.

De metingen moeten uitwijzen of de maatregelen die de eigenaar nam voldoende zijn. De hoeveelheid PER in de woning moet onder de norm van 250 microgram per kubieke meter lucht blijven. Mocht de uitslag hoger uitkomen, dan moet verder worden bekeken welke maatregelen er nodig zijn.

De chemische wasinstallatie is op 7 juli door de gemeente stilgelegd. Dit gebeurde als gevolg van een onderzoek door het ministerie van VROM en de Inspectie voor Milieuhygiëne naar chemisch wasserijen. Het onderzoek gaf aan dat de uitstoot van PER boven het maximum uitkwam dat wettelijk is toegestaan.

Tussen 16 augustus en 23 augustus is de installatie tijdelijk in werking gesteld en vervolgens weer stilgelegd vanwege mogelijk gezondheidsrisico van de bewoners.

Breda, 31 augustus 2000

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie