Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse VU&ID wil duidelijkheid veiling UMTS-licenties

Datum nieuwsfeit: 04-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

VU&ID eist duidelijkheid omtrent UMTS-licenties en telecommunicatiebevoegdheid (04/09/00)

In het kader van de toewijzing van 4 UMTS-licenties, gepland voor eind 2000, laakt VU&ID de vigerende onduidelijkheid m.b.t. de veilingprocedure en de bestemming van de opbrengst. Daarnaast bepleit VU&ID, met het oog op een coherente bevoegdheidsverdeling, de volledige overdracht van de bevoegdheden inzake telecommunicatie naar de gemeenschappen.

VU&ID vraagt met aandrang dat de federale regering objectieve en strikte gunningsvoorwaarden zou verbinden aan de veilingprocedure met het oog op de kwaliteit van de dienstverlening en de sociale en ecologische baten en lasten. Voor VU&ID mag het financieel aanbod van de UMTS-kandidaten niet primeren op kwalitatieve en maatschappelijke aspecten van het aanbod. Zo dient de regering contractueel de bereidheid af te dwingen tot het gezamenlijk gebruik van antennemasten om een verdere ontsiering van onze landschappen te verhinderen. Daarnaast dient een zo hoog mogelijke dekkingsgraad te worden nagestreefd opdat niet alleen de meest rendabele regios zouden bediend worden. Tenslotte dienen ook de geplande investeringen en de gevolgen voor de werkgelegenheid in rekening gebracht te worden. Een objectieve veiling veronderstelt tevens dat eventuele koninklijke voorkeuren dit keer geen rol spelen. Daarenboven dient de definitieve vastlegging van de procedure het onderwerp te vormen van een open parlementair debat.

In een klimaat van electoraal opbod verdringen de federale coalitiepartners zich momenteel in de strijd voor de bestemming van de opbrengst. In antwoord op minister Daems die eenzijdige een herinvestering in de sector bepleit, dient de overheid zich volgens VU&ID te beperken tot een regulerende taak gekoppeld aan een verhoogde investering in een betere toegankelijkheid van de informatiemaatschappij.

Verder komt volgens VU&ID de bevoegdheid inzake telecommunicatie volledig de gemeenschappen toe. Nu reeds behoren eerder conventionele communicatievormen zoals radio en televisie tot de gemeenschapsbevoegdheid. Vandaag evolueren mediaconcerns naar een omvattend aanbod van multimedia- en internetdiensten. De recente plannen van de VRT, op maat van het Vlaams communicatielandschap, illustreren deze evolutie. Het lijkt dan ook vanzelfsprekend dat telecommunicatie, in al haar facetten, tot het bevoegdheidsdomein van de gemeenschappen behoort.

Auteur:
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter VU
Peter Van Hoof, woordvoerder ID21

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder VU
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: (ben.weyts@vu.be)
Url: www.vu.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie