Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederland verdeeld over toepassing elektroshocktherapie

Datum nieuwsfeit: 04-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Nederland verdeeld over toepassing elektroshocktherapie

De helft (50%) van de Nederlanders vindt dat elektroshocktherapie (ECT) vaker zou mogen worden toegepast bij zwaar depressieven. ECT is een behandelingsmethode voor depressieve patiënten. Een lichte schok door de hersenen veroorzaakt een proces, waarbij een patiënt uit een depressie kan komen. Wanneer eerst is vastgesteld dat ECT onschadelijk is, vindt de meerderheid (71%) dat het vaker zou mogen worden toegepast. De overheid moet daarom volgens de meesten (84%) meer investeren in onderzoek naar de gevolgen van ECT.

Aanleiding voor dit onderzoek is de uitspraak van de psychiater W. van den Broek van het Dijkzigtziekenhuis in Rotterdam, voorstander van het verhogen van het aantal zwaar depressieve personen dat wordt behandeld met de elektroshock. Shocktherapie werd in 1938 voor het eerst toegepast. In de jaren '60 en '70 is deze methode bijna geheel verdwenen, omdat de vele tegenstanders de therapie onmenselijk vonden. Tegenwoordig maakt men bij het toepassen van de elektroshock gebruik van een volledige narcose en spierverslappers. De risico's van ECT zijn in tegenstelling tot vroeger erg klein. De methode is effectief en snel, maar de gevolgen voor bepaalde groepen patiënten (zoals patiënten met een hoge bloeddruk of hartritmestoornissen) zijn op lange termijn nog niet voldoende duidelijk.

Het beeld dat ECT bij de meeste Nederlanders oproept, komt in grote lijnen met de werkelijke betekenis overeen. Men denkt vaak aan stroomstoten door de hersenen en aan depressieve of psychiatrische patiënten, maar ook de associatie met hartklachten en het activeren van spieren komt regelmatig voor. Veel mensen denken bij ECT aan praktijken van vroeger. Wanneer de omschrijving niet neutraal werd geformuleerd, was deze (zeer) negatief.

Een kwart van de Nederlanders (25%) vindt dat ECT een onmenselijke behandelmethode is. De elektroshock zou volgens de helft van de Nederlanders (50%) vaker mogen worden toegepast bij zwaar depressieve personen. Bij zwak begaafde depressieven wordt de methode minder vaak goedgekeurd (31% stemt hierin mee). Wanneer eerst onomstotelijk is vastgesteld dat ECT geen schadelijke gevolgen heeft, vindt bijna driekwart (71%) dat de elektroshock vaker moet kunnen worden gebruikt. Een ruime meerderheid (84%) vindt dat de overheid daarom meer zou moeten investeren in onderzoek naar de gevolgen van ECT.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron: NIPO, het marktonderzoeksinstituut vermelden. Voor eventuele vragen kunt u terecht bij het NIPO, Silvie Hoevenaars (020-5225487) of Remco Frerichs (020-5225479).

Methode: NIPO Telepanel, het veldwerk heeft plaatsgevonden in week 32 en 33, 2000 (n=939).

Steekproefmarges zijn op de resultaten van dit onderzoek van toepassing. Voor 939 respondenten zijn de marges plus/minus 2,0% bij de resultaten van rond de 10%, plus/minus 2,9% bij de resultaten rond de 25% en plus/minus 3,4% bij de resultaten van rond de 50%.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie