Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Staatssecretaris Ybema bezoekt Tanzania en Oeganda

Datum nieuwsfeit: 05-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie EZ

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 121
Datum: 11-07-2000

STAATSSECRETARIS YBEMA BEZOEKT TANZANIA EN OEGANDA

Staatssecretaris Gerrit Ybema van Economische Zaken zal van 5 tot en met 13 september Tanzania en Oeganda bezoeken. Hij zal aan het hoofd staan van een handelsmissie bestaande uit zo'n 27 bedrijven, waarvan een belangrijk deel afkomstig is uit de sector landbouw en voedsel. Zakelijk missieleider is A. Kraaijeveld, voorzitter van FME-CWM. Belangrijkste doel van de reis is het intensiveren van de economische banden tussen Nederland en beide landen. Vanuit Nederlands standpunt gezien zijn Oeganda en Tanzania twee goede voorbeelden van landen, waar sprake is van een overgangssituatie van traditionele ontwikkelingshulp naar economische samenwerking.

Achtergrond
Oeganda en Tanzania kenmerken zich in Oost-Afrika door een goed macro-economisch beleid en politieke stabiliteit. Oeganda behoort tot de snelst groeiende economieen van Afrika met een gemiddelde economische groei van 6% over de laatste tien jaar. Het land heeft een bijna volledig geliberaliseerde economie en een vriendelijk investeringsklimaat. Oeganda en Nederland hebben zeer recent een investeringsbeschermingsovereenkomst afgesloten. Waarschijnlijk zal staatssecretaris Ybema tijdens zijn bezoek ook met Tanzania een investeringsbeschermingsovereenkomst sluiten. Tanzania heeft een economische groei van gemiddeld 5,8% en heeft de afgelopen periode, mede dankzij nieuwe investeringswetgeving, veel buitenlandse investeerders aangetrokken.
De twee landen hebben samen met Kenia de East African Community nieuw leven ingeblazen. Het is het streven dat er binnen 4 jaar een douane-unie, een gemeenschappelijke markt en een monetaire unie ontstaan. In Oeganda zijn er voor het Nederlandse bedrijfsleven vooral kansen in de sectoren landbouw, vis, energie en infrastructuur. Tanzania biedt vooral mogelijkheden in de sectoren (lucht-)havens, mijnbouw, landbouw, toerisme, telecommunicatie, transport en waterbeheer.


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie