Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tilburg Moderne Industriestad Prijs

Datum nieuwsfeit: 05-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Tilburg

5-9-2000

Tilburg Moderne Industriestad Prijs

Ieder jaar reikt de gemeente Tilburg de 'Tilburg Moderne Industriestad Prijs' uit. Steeds in twee categorieën. Dit jaar zijn dat Stedenbouw & Architectuur en Duurzame Ontwikkeling.
De TMI-prijzen worden op 15 september 2000 tijdens Tilburg Treffend uitgereikt.

De genomineerden van de categorie Stedenbouw & Architectuur zijn:

Architectenbureau Bedaux de Brouwer BV
Met het project Woontorens Cenakel aan de Kempenbaan heeft Tilburg een opvallende entree gekregen. Wie per auto de stad nadert ziet van verre al de twee woontorens. Voor deze 'herkenbaarheid' op de lange afstand heeft architect Jacq de Brouwer gezorgd. Behalve de opvallende hoogte vormt ook de gewaagde combinatie van deze strakke, moderne torens met het klassieke kloostercomplex uit 1905 een uniek kenmerk. Het is een project waar iedereen een mening over heeft, een oer-Tilburgse combinatie van oud en nieuw.

Stichting Popcluster
Met het project 013 aan de Veemarktstraat is Tilburg, maar zeer zeker ook Nederland een uniek popcentrum rijker. Binnen 013 hebben drie Tilburgse popstichtingen hun accommodatie gevonden. Deze accommodatie is perfect geoutilleerd voor de diverse functies in de popmuziek die de drie stichtingen nu samen uitoefenen. Maar het meest bijzondere is toch het gebouw zelf. Een geniale vondst was het om de zwarte gevel te bekleden met CD'tjes. Naast het feit dat 013 een echte blikvanger is, is de constructie ook apart en zeer ingenieus te noemen. 013 is 'hoorbaar' goed geïsoleerd. Op de podia kan zeer veel volume geproduceerd worden, buiten is daar nauwelijks iets van te horen. Daardoor kon 013 precies in het hart van de stad zijn plaats krijgen.

Gimbrère Dames/Kinder/Babymode
Met het project Renovatie Winkel in de Heuvelstraat heeft één de oudste winkels in het centrum een chique, grootsteeds uitstraling gekregen. Uniek is dat het pand de laat-negentiende eeuwse industriële uitstraling heeft weten te behouden in de nieuwe stijl. Men heeft de oorspronkelijke voorgevel op authentieke wijze gerestaureerd, evenals de gevel van de fabriek aan de achterzijde. Daartussenin is een geheel nieuwe winkel gerealiseerd, met een voor- en achteringang. Samen met meneer en mevrouw Gimbrère zijn architect Hooper en interieurarchitect Bartoszek verantwoordelijk voor de grootse verbouwing.

De genomineerden van categorie Duurzame Ontwikkeling zijn:

Assenburg BV
Assenburg BV produceert kantoormeubelen en andere kantoorbenodigdheden. Assenburg zag een aantal jaar geleden de noodzaak in om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor het milieubeleid. Gewoon, omdat de maatschappij dat nodig heeft. Het bedrijf levert dan ook een sterke milieuprestatie. Onder andere door zijn 100 % milieuvriendelijke lakstraat en de nieuwe spoelinstallatie maar nog sterker doordat men product én productie voortdurend analyseert op de milieubelasting. Hiermee was Assenburg in 1996 één van de eerste bedrijven die het ISO 14001 milieucertificaat behaalden.

King Cuisine BV
King Cuisine uit Udenhout heeft er alles aan gedaan om de milieubelasting van het bedrijf te minimaliseren. En dat lukt heel aardig. In de voedingsmiddelenbranche is King Cuisine een echte koploper. Op het gebied van afval bijvoorbeeld heeft King een voortrekkersrol vervuld. Opvallend is dat King zeer serieus in discussie is gegaan met de leveranciers. Dat heeft vruchten afgeworpen, er zijn o.a. retourcontainers ingevoerd waardoor minder karton en blik nodig is. Daardoor wordt nu het verpakkingsmateriaal beperkt tot het minimaal noodzakelijke. De hoeveelheid afval is hierdoor drastisch verminderd.

Overlegplatform Duinboeren
Rond de Loonse en Drunense Duinen wonen en werken ongeveer 350 boeren en tuinders. De streek waarin zij hun bedrijf uitoefenen is niet de eerste de beste: de Loonse en Drunense Duinen vormen het grootste stuifzandgebied van Europa. Daarom is het gebied in 1992 aangewezen om zich verder te ontwikkelen tot een Nationaal Park. Sinds die tijd bestaat ook het overlegplatform Duinboeren, dat zich inzet voor de toekomst van de agrarische bedrijven in het gebied. Uniek is dat het hier niet gaat om een vereniging van 'boze boeren' maar boeren die zich sterk maken voor een rendabele landbouw en een leefbaar platteland. Geen bedreigingen maar kansen, dat is waar de duinboeren zich mee bezig houden.

De Japan-prijs
Om de Japanweek extra luister bij te zetten looft de gemeente, naast de jaarlijkse TMI-prijzen, dit jaar ook een Japan-prijs uit. De prijs gaat naar het meest in het oog springende Brabantse bedrijf van Japanse origine. Deze prijs wordt op Tilburg Treffend uitgereikt door de commissaris van de koningin Frank Houben.

De drie genomineerden zijn:

Daikin Chemical Netherlands BV
De multinational Daikin Chemical (wereldwijd meer dan 14000 werknemers) staat vooral bekend om de productie van airconditioners en koelapparatuur. In DCN Oss, waar 9 mensen werken houdt men zich vooral bezig met het produceren van hittebestendige fluorrubbers. Deze zijn uitstekend bruikbaar in de auto-industrie. DCN Oss houdt zich ook bezig met logistiek. De aanwezigheid van de overslaghaven in Oss is daar een voorwaarde voor. Het bedrijf is Oss draagt zodoende zorg voor de Europese productie en distributie. Ook toont het bedrijf zich actief in de Osse samenleving. Zo werd onder andere een uitwisselingsproject tussen een Osse en een Japanse basisschool financieel ondersteund.

Omron Manufacturing of the Netherlands
Omron Manufacturing zit sinds 1990 in Den Bosch. Het 300 medewerkers tellende complex in Den Bosch speelt een belangrijke rol in de vervaardiging en distributie van producten voor de Europese markt. Omron is een autoriteit op het gebied van elektronische precisie instrumenten. Het automatiseert de functie van machines en maakt er als het ware robots van. Zeer kennisintensieve industrie dus...Verder is Omron zich zeer sterk bewust van de voorbeeldfunctie die het bedrijf heeft om potentiële Japanse investeerders naar Brabant te trekken. In de presentatie van de provincie naar Japan toe wordt dan ook zeer veel energie gestoken.

Tsubakimoto Europe BV
Sinds 1991 zit Tsubakimoto in Roosendaal. Wereldwijd werken er 8500 werknemers bij Tsubakimoto. Ruim 200 kilometer ketting per dag wordt er geproduceerd. Het bedrijf is dan ook wereldleider op het gebied van aandrijfkettingen. De Roosendaalse divisie heeft 40 werknemers. Distributie voor de Europese markt is daar de belangrijkste functie. Tsubakimoto onderscheidt zich in Roosendaal door een actieve rol in het maatschappelijk leven. Zo is de firma al jaren een grote sponsor van de plaatselijke voetbalclub RBC.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie