Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antitankwapen middellange afstand Trigat MR

Datum nieuwsfeit: 05-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van DefensieBrieven aan de Kamer


Antitankwapen middellange afstand Trigat MR

05-09-2000

Inleiding
In de brief van 2 mei 1997 (kamerstuk 25 000 X, nr 77) bent u geïnformeerd over de stand van zaken van het project Anti-Tank Geleid Wapen, 3e generatie, Medium Range (ATGW-3/MR). Internationaal wordt dit project Trigat MR genoemd. In deze brief is bericht dat dit project in de verwervingsvoorbereidingsfase zou worden voortgezet langs twee sporen, het ene voor de lichte eenheden en het andere voor de overige eenheden. Voor de lichte eenheden (luchtmobiele infanterie, verkenningseenheden en mariniersbataljons) was de verwervingsvoorbereidingsfase gericht op verwerving van een licht 'fire-and-forget' systeem, de Israëlische Gill of de Amerikaanse Javelin. Voor de overige eenheden (pantserinfanterie) zou een keuze moeten worden gemaakt tussen de Europese Trigat MR, de Gill of de Javelin.

Met mijn brief van 11 februari 2000 heb ik u over het project geïnformeerd naar aanleiding van vragen van de Tweede-Kamerleden Van ´t Riet en Van Walsum. Ik heb uiteengezet dat ik de deelneming aan de serieproductiefase van Trigat MR heroverweeg, maar dat een definitief besluit nog moet worden genomen. Thans informeer ik u over mijn besluit inzake Trigat MR, mede naar aanleiding van de op 3 augustus 2000 gestelde vragen door de heer Van der Knaap.

Trigat MR
Nederland neemt sinds 1990 samen met België ("associated nations"), Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk ("pilot nations") deel aan het Europese materieelsamenwerkingsprogramma Trigat MR. Na de gebruikersbeproevingen en andere testen is de ontwikkelingsfase in 1999 met een vertraging van vele jaren afgesloten. Gebleken is dat het systeem voldoet aan de in de jaren tachtig opgestelde ontwikkelingseisen. Met de industrialisatie en de serieproductie zullen nog enkele jaren gemoeid zijn, zodat de eerste in serie geproduceerde systemen halverwege dit decennium leverbaar kunnen zijn; bijna tien jaar later dan oorspronkelijk gepland.

Frankrijk en Duitsland hebben het MOU voor de industrialisatie- en serieproductiefase eind 1998 getekend, het Verenigd Koninkrijk midden 1999. België en Nederland hebben het MOU nog niet getekend, maar België heeft op 20 juli jl. wel besloten aan de productiefase deel te nemen. Alle landen met uitzondering van Frankrijk hebben inmiddels te kennen gegeven de in het MOU en het reeds voorbereide contract vermelde kwantitatieve behoefte te willen reduceren. De voorgenomen reducties hebben geleid tot hernieuwde discussies over de stuksprijzen en de verdeling van het werk in de verschillende landen. Het Verenigd Koninkrijk heeft 28 juli jl. bekendgemaakt niet te zullen deelnemen aan de productiefase van Trigat MR. Als redenen voor dit besluit heeft het de sterk vertraagde leveringen van Trigat MR en de beschikbaarheid van betere alternatieven aangevoerd. Het Britse besluit heeft grote gevolgen voor de voortzetting van het project.

Operationeel
Bij de Koninklijke landmacht zal het nieuwe antitankwapen voor de middellange afstand zowel de TOW als de Dragon vervangen. De TOW is een zwaar antitankwapen dat op het voertuig wordt gebruikt. De Dragon is een draagbaar systeem dat veelal wordt ingezet bij het uitgestegen optreden. Ervaringen bij vredesoperaties hebben geleerd dat de pantserinfanterie ook optreedt zonder directe ondersteuning van (pantser)voertuigen. Dit uitgestegen optreden van de pantserinfanterie is vergelijkbaar met het optreden van de zogenaamde lichte eenheden. De gewichts- en beschermingseisen zijn voor de pantserinfanterie dan ook van even groot belang als voor de lichte eenheden.

Trigat MR is een geleid wapen, wat betekent dat de schutter tijdens de vlucht van de raket het doel in het vizier moet houden en, daardoor, kwetsbaar is voor vijandelijk vuur. Het systeemgewicht, met inbegrip van een raket, bedraagt ongeveer 44 kg. Bij 'fire-and-forget' systemen vindt de afgevuurde raket met eigen sensoren en vluchtgeleiding zelfstandig de weg naar het doel. Het totale systeemgewicht bedraagt ongeveer 24 kg.

Voor de lichte eenheden is tijdens de studiefase gekozen voor een licht 'fire-and-forget' wapen dat ruimschoots aan de eisen voldoet. Om operationele redenen is het zeer gewenst dat de pantserinfanterie kan beschikken over hetzelfde wapen.

Financiën
Aan de ontwikkeling van Trigat MR heeft Nederland ongeveer f 70 miljoen bijgedragen. Daarnaast is in de verwervings-voorbereidingsfase ongeveer f 7 miljoen gebruikt voor de beproevingen van onder meer de 'fire-and-forget' systemen. Voor de serieproductie ten behoeve van de Koninklijke landmacht en de Koninklijke marine is f 580 miljoen gereserveerd.
Op grond van beschikbare prijsinformatie zijn verschillende opties aan het projectbudget getoetst. Deze opties zijn de verwerving van uitsluitend een 'fire-and-forget' systeem en combinaties van Trigat MR met een 'fire-and-forget' systeem. Gebleken is dat de opties met Trigat MR niet passen binnen het beschikbare projectbudget. Ik verwacht dat de verwerving van uitsluitend 'fire-and-forget' systemen wel mogelijk is binnen het projectbudget.

Het Verenigd Koninkrijk zou voor ongeveer 50 procent in de productiefase van Trigat MR deelnemen. Het wegvallen van de Britse behoefte zet de stuksprijzen van Trigat MR onder grote druk. Bovendien zullen de vaste kosten voor de industrialisatiefase door de overgebleven deelnemers gedragen moeten worden. Voor Nederland zouden deze kosten fors toenemen. De eerder geschetste budget-overschrijding zou hierdoor nog verder toenemen.

Ook is een vergelijking gemaakt van de levensduurkosten van de Trigat MR en de 'fire-and-forget' systemen. De levensduurkosten bestaan naast investeringskosten uit gebruiks-, instandhoudings- en afstotingskosten. Bij de gebruikskosten blijken de opleidingskosten bepalend voor de verschillen. Aangezien Trigat MR op het doel moet worden geleid, dient de schutter meermalen tijdens zijn diensttijd met scherp te schieten. Bij 'fire-and-forget' systemen hebben de schutters na het vuren geen invloed op de geleiding. Het richten en afvuren kan op de simulator worden geleerd. Eén ervaringsschot gedurende de diensttijd volstaat. Trigat MR heeft hierdoor van de alternatieven de hoogste opleidingskosten. In vijftien jaar kan dit verschil oplopen tot meer dan f 100 miljoen.

Nederlandse industrie
In de ontwikkelingsfase van Trigat MR heeft de Nederlandse industrie voor ongeveer f 32 miljoen aan werkpakketten ontwikkeld en geproduceerd. Uitgangspunt bij de industrialisatie- en productiefase is dat de nationale industrieën worden ingeschakeld al naar gelang de hoogte van de investering van het desbetreffende land. In het huidige concept-productiecontract komt de deelneming van Nederlandse bedrijven ongeveer overeen met de Nederlandse investering in systemen en munitie. Indien de overige landen besluiten met Trigat MR door te gaan, zal het Britse besluit niet deel te nemen aan de productiefase van Trigat MR leiden tot nieuwe onderhandelingen over onder meer de verdeling van de werkpakketten. De nadelen hiervan, vertragingen en technische risico´s, zijn evident.

Bij een Nederlands besluit niet deel te nemen aan de productiefase van Trigat MR zal de Nederlandse industrie in beginsel niet worden ingeschakeld bij de productie van Trigat MR. In plaats hiervan moet met de leverancier van het 'fire-and-forget' systeem overeenstemming worden bereikt over de wijze waarop de Nederlandse industrie wordt ingeschakeld.

Besluit
Uitgangspunt bij investeringen in nieuw materieel is dat het geschikt moet zijn voor de hoofdtaken van de krijgsmacht. De veiligheid van het personeel en de militaire doeltreffendheid genieten hierbij prioriteit en geplande investeringen moeten passen in het gereserveerde projectbudget. Deze operationele en financiële argumenten wijzen onmiskenbaar in de richting van (verwerving van) een 'fire-and-forget' systeem voor de totale behoefte. Uiteraard heb ik ook het politieke belang van de Europese defensiesamenwerking in de beoordeling betrokken. Ik onderschrijf dat belang. Maar gelet op bovenstaande heb ik besloten niet deel te nemen aan de productiefase van Trigat MR. De partners en de Nederlandse industrie heb ik op de hoogte gebracht.

Voortzetting project
Voor de verwerving van uitsluitend 'fire-and-forget' systemen zijn offertes aangevraagd en ontvangen voor Gill en Javelin. Over de definitieve keuze inzake het MRAT-project informeer ik u nog dit jaar nadat de offertes beoordeeld zijn.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE,

H.A.L. van Hoof

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...