Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Ambulances Noord-Holland binnen 15 minuten ter plaatse'

Datum nieuwsfeit: 05-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Noord-Holland

Nieuw spreidingsplan: ambulances binnen 15 minuten ter plaatse

In de ontwerpnota Ambulancezorg en een bijbehorend spreidingsplan gaat de provincie er voortaan van uit dat een ambulance in geval van nood binnen 15 minuten nadat het verzoek is binnengekomen, ter plaatse moeten zijn. Voorwaarde is dan wel dat er voldoende ambulances paraat staan, goed verspreid over heel Noord-Holland.

Nieuw in de ontwerpnota ambulancezorg is de eis dat een ambulance bij noodgevallen binnen 15 minuten nadat het verzoek is binnengekomen ter plaatse moet zijn, de vijftien minuteneis. De Centrale Post Ambulancevervoer(CPA) neemt de verzoeken voor een ambulance aan. Het CPA beoordeelt het verzoek en de dichtstbijzijnde ambulance krijgt de opdracht uit te rukken. Tot op heden geldt dat de ambulance binnen vijftien minuten na de opdracht van het CPA ter plaatse moet zijn, een verschil van gemiddeld twee minuten..

De gevolgen van de vijftien minuteneis zijn te overzien: er komt een standplaats extra in Noord-Holland Noord. De standplaats in Schagen verdwijnt en er komen standplaatsen in Oudkarspel en Sint-Maartensvlotbrug. In Alkmaar en regio Amsterdam en omstreken worden standplaatsen verplaatst. De standplaatsen in Hoofddorp en Aalsmeer worden samengevoegd tot een nieuwe bij Rozenburg en er komt een nieuwe standplaats bij Monnickendam. Door deze aanpassingen verbetert de bereikbaarheid in de hele provincie.

De vijftien minuteneis wordt niet overal gehaald. Volgens de modelberekeningen, in theorie dus, zouden de ambulances in het noordoosten van Texel, Bergen aan Zee, Holysloot en het Gein en het meest westelijke deel van Amsterdam niet tijdig halen. In de praktijk verwacht de provincie dat met aanpassingen in de werkwijze van de CPA voor deze gebieden, de vijftien minuteneis wel wordt gehaald. Overigens blijkt dat een deel van de overschrijdingen niet te wijten is aan de afstand tot de standplaats. Veel genoemde oorzaken zijn de piketdiensten, er zijn op dat moment meer aanvragen dan er ambulances zijn in een bepaald gebied, slechte wegen, wegafsluitingen en onvindbare adressen. De CPA's gaan nu op verzoek van de provincie na welke oorzaken het meest voor vertraging zorgen en welke maatregelen nodig zijn om de overschrijdingen te vermijden.

Minder spectaculair maar zeer belangrijk is het besteld vervoer. Besteld vervoer is het vervoer van patiënten van en naar het ziekenhuis voor onderzoek of poliklinische behandeling. De laatste jaren moeten patiënten in enkele regio's steeds langer wachten op de ziekenauto.

De rol van de CPA en de ambulancediensten is dus heel belangrijk. Om die reden richt de provincie de aandacht op het functioneren van het CPA en de ambulancediensten.

De provincie stelt een spreidingsplan op waarin de standplaatsen worden aangegeven en stelt het minimum en maximum aantal ambulances voor de hele provincie vast. Op dit moment rijden er op werkdagen overdag 75 ambulances in Noord-Holland, op de andere tijden zijn dat er minder.

Medio september begint de inspraakperiode op de ontwerp nota. Eind november zal Gedeputeerde Staten de nota in principe vaststellen. Op 13 december volgt dan behandeling in de commissie Zorg, Welzijn en Cultuur. Medio december stelt Gedeputeerde Staten het definitief vast. Het nieuwe spreidingsplan wordt per 1 januari 2001 van kracht.

Inlichtingen voor de pers: Sigrid Raben, bureau Communicatie, tel. (023) 514 40 07 Inlichtingen voor anderen: Luuc Christensen, afdeling ZWC, tel. (023) 514 34 67

Dreef 3, Haarlem

Postbus 123

2000 MD Haarlem
Datum

5 september 2000
Bureau Communicatie

Tel (023) 514 44 52
Onderwerp

Nota ambulancezorg in de maak
Fax (023) 514 41 55

(Heden per email verzonden aan lijst 001, 002, 004 t/m 013)

Internet

www.noord-holland.nl

Email:

bjz.communicatie@

noord-holland.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie